Vzťah Putina s Prigožinom: Ako sa z pevných spojencov stali nepriatelia

ta3/nf
1.9.2023 00:00

Ich vzťah vychádzal z temného sveta, kde sa ruské štátne bezpečnostné služby miešali s kriminálnym podsvetím. Zatiaľ čo Wagnerova skupina pod vedením Jevgenija Prigožina sa rozrástla na jednu z najvplyvnejších štruktúr v Rusku, Vladimir Putin bol čoraz viac závislý od jej úspechov na ukrajinskom bojisku, píše BBC.

Vzťah Putina s Prigožinom: Ako sa z pevných spojencov stali nepriatelia
TASR/AP

Továreň na trollov

Bolo tiež vhodné mať človeka, ktorého najvnútornejšie tajomstvá by poznal a ktorého by mohol ovplyvňovať. S Vladimirom Putinom v Kremli začali ruské bezpečnostné služby pomaly preberať kontrolu späť. Prigožin prevzal rôzne úlohy v rámci Kremľa, najmä tie, ktoré boli mimo dosahu bezpečnostných služieb.

Ich spojenie bolo vtedy na dosah ruky. Prigožin vytvoril mediálne impérium zamerané na šírenie dezinformácií v Rusku a v zahraničí. Príbehy, ktoré vymýšľal, boli často také fantastické, že by sa ich žiadny štátny propagandistický aparát neodvážil šíriť.

Keď začali sociálne médiá získavať vplyv, založil "továreň na trollov", ktorej hlavným účinkom bolo, že Rusi mali pocit, že nič také ako pravda neexistuje a nemá zmysel ju hľadať. Trvalo ďalších desať rokov, kým sa priznal, že je mozgom "Agentúry pre výskum internetu".

Po ukrajinskej revolúcii na Majdane v rokoch 2013 - 2014 a ruskej anexii Krymu sa objavili prvé správy o súkromnej vojenskej organizácii wagnerovci. Tá podporovala proruských separatistov na Kryme a východe Ukrajiny. Žoldnierske organizácie sú podľa ruských zákonov zakázané, hoci Prigožin a jeho žoldnieri sa stávali čoraz dôležitejšími pre razenie autority prezidenta Putina. Kremeľ preto ešte na jar 2022 tvrdil, že s ním nemá žiadne spojenie.

Wagnerovci zohrali významnú úlohu aj v Sýrii. Žoldnierska skupina roky pôsobí vo viacerých afrických krajinách, od Líbye a Mali až po Stredoafrickú republiku. Oficiálne však Prigožin nemal s ruským prezidentom žiadne osobné vzťahy.

Putin alebo jeho tlačový tajomník Dmitrij Peskov by povedali len to, že vedeli o existencii ruského "súkromného podnikateľa", ktorý sa podieľal na týchto aktivitách. Bolo však jasné, že takéto operácie sa nemôžu vykonávať bez súhlasu Kremľa.

Ruský prezident až v júni priznal, že wagnerovci roky dostávali obrovské štátne finančné prostriedky a že jeho žoldnieri statočne bojovali v boji. A pretože súkromné vojenské spoločnosti boli nelegálne, povedal, že ako skupina neexistujú.

Až v lete 2022 sa objavili správy o bojoch wagnerovcov na Ukrajine. V priebehu niekoľkých týždňov Prigožin obchádzal ruské väznice a verboval väzňov pre vojnové účely.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok