Venezuela smúti, prezident Chávez podľahol rakovine

TA3, ČTK, TASR
5.3.2013 23:08

Oznámil to viceprezident Venezuely Nicolas Maduro. Správa sa objavila krátko po tom, ako venezuelské vedenie informovalo o zhoršení prezidentovho zdravotného stavu.

58-ročný politik podľahol zdravotným komplikáciám po sérii onkologických operácií. Dnešná mimoriadna schôdzka naznačila, že v zdravotnom stave vážne chorého prezidenta Huga Cháveza prišlo k dôležitému posunu.

Chávez podstúpil na Kube dovedna štyri operácie na odstránenie zhubných buniek, ktoré mu prvýkrát diagnostikovali v oblasti panvy v roku 2010. Poslednú operáciu absolvoval vlani 11. decembra, odkedy sa neobjavil na verejnosti.

Venezuelská vláda už v pondelok oznámila, že sa zdravotný stav prezidenta výrazne zhoršil. Sužovali ho najmä problémy s dýchaním a infekcia dýchacích ciest. "Je to chvíľa hlbokej bolesti," povedal Maduro obklopený ministrami Chávezovej vlády, keď oznamoval prezidentovo úmrtie.

Obľúbený socialistický prezident pomerne jednoznačne zvíťazil koncom minulého roka vo voľbách, ktorými získal nový mandát na čele latinskoamerickej krajiny na ďalších šesť rokov.

Náhly skon Huga Cháveza bude znamenať vypísanie nových prezidentských volieb, ktoré podľa agentúry Reuters budú testom, či socialistická revolúcia vo Venezuele bude schopná pokračovať aj bez charizmatického lídra.

Dočasným prezidentom bude Nicolas Maduro

Prezidentské voľby vo Venezuele sa po úmrtí dlhoročného prezidenta Huga Cháveza uskutočnia najneskôr do 30 dní, pričom do zvolenia novej hlavy štátu bude prezidentské právomoci vykonávať viceprezident Nicolas Maduro. Oznámil to dnes venezuelský minister zahraničných vecí Elias Jaua.

Šéf diplomacie ďalej podľa agentúry AP uviedol, že Maduro bude prezidentským kandidátom vládnucej Jednotnej socialistickej strany Venezuely (PSUV). Presný termín prezidentských volieb nebol zatiaľ stanovený.

"Viceprezident preberá právomoci. Voľby sa uskutočnia v najbližších 30 dňoch," povedal Jaua podľa agentúry Reutes. Jaua pre vysielaciu sieť Telesur uviedol, že Chávez vlani v decembri pred smrťou jednoznačne povedal, ako by sa malo postupovať v prípade jeho úmrtia. Chávez vtedy uviedol, že Maduro by sa mal stať kandidátom socialistov a zároveň by mal aj nové voľby pripraviť.

Venezuelská ústava konštatuje, že prezidentské právomoci dočasne preberá predseda Národného zhromaždenia, ktorým v súčasnosti je Diosdado Cabello, v prípade, že prezident nemohol zložiť sľub. Cháveza zvolili vlani v októbri, pričom slávnostný sľub neskladal, napísala AP.

Armáda deklarovala vernosť viceprezidentovi Madurovi

Predstavitelia venezuelskej armády v televíznom vystúpení po oznámení úmrtia venezuelského prezidenta Huga Cháveza deklarovali svoju vernosť jeho viceprezidentovi Nicolasovi Madurovi.

Očakáva sa, že súčasný viceprezident Venezuely bude kandidovať v nových prezidentských voľbách, ktoré by sa podľa ústavy mali uskutočniť do 30 dní.

Pravdepodobným protikandidátom Madura bude guvernér Henrique Capriles, ktorý vlani v októbri podľahol v boji o prezidentskú funkciu práve Chávezovi. Nedávny prieskum verejnej mienky dáva výrazne väčšie šance Madurovi, ktorý ešte môže vyťažiť z emócií sprevádzajúcich skon dlhoročného obľúbeného vodcu.

Agentúra Reuters upozornila na možné roztržky v širokom ľavicovom tábore, kde sa pod vedením Cháveza za dlhé roky zjednotili rôzne skupiny, od neochvejných ľavicových intelektuálov po armádnych dôstojníkov až po obchodníkov.

Venezuela disponuje najväčšími svetovými zásobami ropy, ale aj jednými z najviac obchodovaných dlhopisov, ktorých hodnota je citlivá na akúkoľvek politickú nestabilitu.

Venezuela vyhlásila sedemdňový štátny smútok

Telo venezuelského prezidenta Huga Cháveza vystavia verejne v piatok na poslednej rozlúčke s ním za účasti čelných predstaviteľov krajín Latinskej Ameriky. Venezuela si úmrtie dlhoročného prezidenta uctí siedmimi dňami štátneho smútku. Oznámil to minister zahraničných vecí Elias Jaua.

Šéf venezuelskej diplomacie ďalej uviedol, že telo zosnulého prezidenta prevezú z vojenskej nemocnice v Caracase v stredu do priestorov vojenskej akadémie. V centre hlavného mesta Caracas sa medzičasom zhromaždili stovky Venezuelčanov, ktorí prišli vyjadriť svoj zármutok z úmrtia prezidenta. Ľudia plakali, objímali sa i skandovali heslá na oslavu prezidenta Cháveza, informovala agentúra AP.

Pred prezidentským palácom Miraflores sa zhromaždil hlúčik žien, niektoré v tričkách s nápisom "Pokračuj veliteľ!", pričom srdcervúco plakali. Veľa ľudí odchádzalo z práce a ponáhľalo sa domov vyzvedieť sa najnovšie správy o udalosti. Množstvo obchodov ostalo zatvorených. V meste sa tvorili dopravné zápchy.

Svoju účasť na pohrebe venezuelského prezidenta už okrem iných avizovala brazílska prezidentka Dilma Rousseffová i jej predchodca Luiz Inácio Lula da Silva, ako aj argentínska prezidentka Cristina Fernándezová i uruguajský prezident José Mujica.

Reakcie svetových lídrov

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun: "Vyjadrujem najhlbšiu sústrasť venezuelskému ľudu".

- Americký prezident Barack Obama: "Spojené štáty v tejto náročnej chvíli po úmrtí prezidenta Cháveza potvrdzujú svoju podporu venezuelskému ľudu, ako aj svoj záujem budovať konštruktívny vzťah s venezuelskou vládou... Spojené štáty v čase, keď Venezuelčania otvárajú novú kapitolu svojej histórie, zostávajú verné politike, ktorá podporuje demokratické princípy, vládu zákona a rešpektovanie ľudských práv".

- Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová: "Dnes zomrel veľký muž Latinskej Ameriky. V mnohých prípadoch brazílska vlády nie vždy súhlasila s prezidentom Hugom Chávezom. Dnes však, ako obyčajne, v ňom nachádzame veľkého vodcu, nenahraditeľnú stratu a, nadovšetko, priateľa Brazílie".

- Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos: "Posadnutosť, ktorá nás zjednocovala a ktorá bola základom nášho mierového vzťahu bol mier medzi Kolumbiou a krajinami regiónu. Ak by sa nám podarilo napredovať v pevnom mierovom procese, je to aj vďaka oddanosti a bezhraničnej vernosti prezidenta Cháveza a venezuelskej vlády".

- Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin: "Je to tragédia. Bol to veľký politik".

- Minister zahraničných vecí Británie William Hague. "Informáciu o smrti prezidenta Huga Cháveza som vzal so zármutkom. Ako prezidentovi Venezuely počas ostatných 14 rokov by som mu chcel vyjadriť sústrasť. Okrem toho by som chcel vyjadriť sústrasť rodine a venezuelskému ľudu".

Americký herec Sean Penn: "Dnes Spojené štáty prišli o priateľa, o ktorom nikdy netušili, že ho majú. Chudobní ľudia na celom svete prišli o svojho zástancu. Prišiel som o priateľa, ktorý bol pre mňa požehnaním. Moje myšlienky sa upriamujú k rodine prezidenta Cháveza a k ľudu Venezuely".


Profil Huga Cháveza

Reakcie zahraničných lídrov

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok