Taiwan hlási narušenie svojej zóny protivzdušnej obrany čínskymi lietadlami

ta3/čtk
19.8.2023 08:27

Taiwanské ministerstvo obrany tiež uviedlo, že do cvičenia je okrem lietadiel zapojených aj osem lodí.

Taiwan zaznamenal 42 vniknutí čínskych lietadiel do svojej zóny protivzdušnej obrany, z toho v 26 prípadoch lietadlá prekročili strednú líniu deliacu Taiwanský prieliv, ktorú Taipei považuje za neoficiálnu hranicu medzi oboma krajinami.

Čínska armáda dnes začala vojenské manévre v okolí Taiwanu v reakcii na návštevu taiwanského viceprezidenta Williama Laie v Spojených štátoch. Taiwanská vláda uviedla, že taiwanský ľud je odhodlaný sa brániť a nepodľahne násilným hrozbám. Dodala, že Čína by mala prestať používať silu a zastrašovanie a namiesto toho začať dialóg.

Lai, ktorý je favoritom januárových prezidentských volieb v ostrovnej krajine, síce v USA nebol na oficiálnej návšteve a nestretol sa s vysoko postavenými americkými politikmi, ale Čína aj tak pohrozila "tvrdou odpoveďou" na jeho cestu. Tou sa rovnako ako v podobných prípadoch v minulosti stali vojenské manévre, ktoré Peking označil za "vážne varovanie taiwanským separatistickým silám".

Čína považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií a hrozí mu vojenským zásahom, ak vyhlási nezávislosť. Ostrov napriek tomu funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie, zatiaľ čo v Číne pokračuje vláda jednej strany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok