Maďarsko podpísalo s Ruskom upravenú dohodu o rozšírení jadrovej elektrárne

ta3 ČTK
18.8.2023 17:31

Maďarsko podpísalo s Ruskom upravenú zmluvu o výstavbe rozšírenia maďarskej jadrovej elektrárne Paks. Podpisom dohody sa zavŕšila prípravná fáza projektu a pripravila sa pôda na začatie stavebných prác. Maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó to v piatok oznámil po videohovore so šéfom ruskej jadrovej korporácie Rosatom Alexejom Lichačovom, informovala agentúra MTI.

Maďarsko podpísalo s Ruskom upravenú dohodu o rozšírení jadrovej elektrárne
Twitter/NEXTA

Szijjártó podpis dohody označil za medzník vo výstavbe nových reaktorov elektrárne Paks. Uviedol, že zmluva zahŕňa niekoľko ustanovení, ktoré urýchlia a zjednodušia realizáciu projektu. Podpis novej stavebnej zmluvy bol podľa neho umožnený tým, že v stredu nadobudla platnosť upravená zmluva o financovaní projektu, píše MTI.

Zmeny v zmluvách o výstavbe a financovaní dvoch nových blokov jedinej maďarskej jadrovej elektrárne v máji schválila Európska komisia. Po rozšírení Paksu by sa mala kapacita na výrobu jadrovej energie v Maďarsku zvýšiť z 2000 megawattov na 4400 megawattov.

Medzinárodný projekt

Szijjártó uviedol, že rozšírenie elektrárne je medzinárodným projektom, ktorý nepodlieha žiadnym sankciám. Upozornil, že Rosatom a Maďarsko na tomto projekte spolupracujú s niekoľkými západnými podnikmi.

Jadrová energia je podľa ministra bezpečná, šetrná k životnému prostrediu a lacná, takže rozšírenie elektrárne Paks predstavuje dlhodobú záruku dostupnej energie v Maďarsku. Szijjártó tiež uviedol, že z tohto dôvodu bude Maďarsko akékoľvek kroky na zablokovanie projektu vnímať ako snahu o narušenie svojej suverenity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok