Ukrajina potrebuje strely Taurus, tvrdí šéfka nemeckého parlamentného výboru pre obranu

ta3 ČTK
18.8.2023 10:27

Šéfka nemeckého parlamentného výboru pre obranu Marie-Agnes Strack-Zimmermannová dnes vyzvala vládu kancelára Olafa Scholza, aby dodala Ukrajine riadené strely Taurus. V rozhovore pre verejnoprávnu televíziu ARD dnes uviedla, že rozhodnutie sa musí prijať rýchlo. Ukrajina už predtým požiadala Berlín o odovzdanie rakiet, ale Scholz je zdržanlivý.

Ukrajina potrebuje strely Taurus, tvrdí šéfka nemeckého parlamentného výboru pre obranu
TASR/AP

Musíme sa rozhodnúť rýchlo, povedala

"Rozhodneme sa a musíme sa rozhodnúť rýchlo," povedala Strack-Zimmermannová, ktorá je odborníčkou na zbrane za vládnucich liberálnych slobodných demokratov (FDP). Podobne podporila aj odovzdanie nemeckých tankov Leopard 2 ukrajinskej armáde, ku ktorému sa Berlín po dlhom váhaní nakoniec zaviazal.

Podľa Strack-Zimmermannovej nie je možné viesť dlhé debaty o raketách, keďže na Ukrajine denne umierajú ľudia v dôsledku ruských útokov. "Nemôžeme si dovoliť diskutovať o tom celé mesiace," povedala. "Je čas dať zelenú aj tu," dodala na margo rakiet.

Rakety Taurus majú deklarovaný dolet 500 kilometrov, čo by ukrajinskej armáde umožnilo vykonávať údery proti ruským silám hlboko za frontovou líniou. Kyjev to považuje za kľúčové, aby mohol zničiť ruské sklady zbraní a prerušiť zásobovanie ruských jednotiek na fronte.

Podľa mediálnych správ s rozhodnutím otáľa aj nemecká vláda, pretože sa obáva, že Ukrajinci by tieto rakety použili na útoky na ruské územie, a nielen na okupované oblasti. Podľa časopisu Der Spiegel však spolková vláda skúma možnosti, ako obmedziť programovanie cieľov. Strack-Zimmermann v komentári k týmto diskusiám poznamenal, že Ukrajina doteraz vždy dodržiavala pravidlá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok