Kollár: Nestačí vedieť, že to je zloduch, musíme mu to dokázať. Oceňujem prácu polície, ktorá koná nezávisle, tvrdí Krúpa

ta3
17.8.2023 17:59

Premiér Ľudovít Ódor po počiatočnom váhaní nakoniec zvolá na zajtra rokovanie bezpečnostnej rady. Predseda Národnej rady Boris Kollár informoval, že mimoriadna schôdza parlamentu k zásahu NAKY bude v pondelok.

Kollár reaguje: Nestačí vedieť, že to je zloduch, musíme mu to dokázať

Kollár na tlačovej besede povedal, že spomínané skupiny skončili zo svojim zaslúženým trestom. "Tri roky úmyselno hovoríme, že nechceme a neželáme si, aby túto jednu skupinku vystriedala druhá. Dodnes chodíme na výsluchy a sme tam ako poškodení", podotkol.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Rozuzlenie vo štvrtok obvinila viacero osôb. Obvinenie piatich ľudí sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní (OČTK). Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty. "Toto je vážny problém. Toto sa tu ešte nikdy nestalo. Je ohrozená justícia ako taká. Čo si o tom ľudia môžu myslieť šesť týždňov pred voľbami," poznamenal Kollár a poukázal na situáciu v bezpečnostných zložkách.

V najlepších úmysloch predstavitelia NAKA chceli vyšetrovať všetky trestné činy z minulosti. "Možno veľakrát robili na najťažších kauzách a vtedy im kade-čo prešlo. Teraz narazili na veľmi exponované a citlivé osoby, veľmi bohaté, patria sem významný podnikatelia a politici. Tam sa musí postupovať striktne podľa práva. Nestačí vedieť, že to je zloduch, musíme mu to dokázať, poznamenal KollárUž počas kajúcnikov mali robiť manipulácie vo výpovediach. "Myslím si, že bývalý policajný prezident je práve za toto trestne stíhaný, že zastavil to, aby ich nemohol chytiť. Ten koho chytili priznal, že manipuluje spolu s políciou výpovede," dodal.

Krúpa (SASKA): Oceňujem prácu polície, ktorá koná nezávisle

Situácia, ktorá vznikla je veľmi vážna. Týka sa celého bezpečnostného aparátu slovenského štátu. Preto sa k situácii momentálne vyjadrila väčšina strán. "Bezpečnostné zložky boli prerastené našimi ľuďmi. Dokazuje to, že Smer avizoval niektoré aktivity, ako aj to, že sa môže diať niečo v neprospech Haláča," pripomenul Krupa a zároveň dodal, že oceňuje prácu polície, ktorá koná nezávisle a dokázala zasiahnuť vo vypätej a kritickej situácii. "Od policajného prezidenta očakávame faktografické tlačovky, bez emocionálneho podtónu."

Vo vyjadrení zaznela od poslanca pripomienka a nespokojnosť voči bývalému premiérovi Hegerovi. "Mal dva roky na to, aby odvolal Haláča. Vnímam situáciu, kde na jednej strany Smer vnímajú túto vec moc panicky. Na druhej strane máme strany, ktoré nevedia ako zvládať túto situáciu. Preto zvolávajú spoločné stretnutia, aby sa zhodli ako ďalej," poznamenal.

"Parlament v tejto situácii nezmôže nič a aj keby sme sa zišli, tak neviem, aký by bol záver schôdze," poznamenal Krúpa.

Zároveň ocenil zvolanie bezpečnostnej rady a prácu polície, ktorá podľa neho dokázala zasiahnuť vo vypätej a kritickej situácii. Od policajného prezidenta Štefana Hamrana však očakáva faktografické tlačové konferencie bez prímesi emócií a politického podtónu. "To potom vytvára príležitosť a priestor na zneužívanie a vytváranie dojmu perzekúcie pred voľbami," skonštatoval poslanec.

Za reklamu považuje SaS aj výzvu Demokratov, aby sa dohodli na spoločnom postupe pri mimoriadnej schôdzi parlamentu, ktorú v tejto súvislosti inicioval Smer-SD. Predseda Demokratov Eduard Heger mal ako premiér podľa Krúpu dva roky na to, aby odvolal riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Michala Aláča z funkcie a nespravil to.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok