Rusko si už nezaslúži status veľmoci. Čo si Čína skutočne myslí o Ukrajine?

ta3/Dominik Pálka
10.8.2023 06:00

Po bližšom pohľade na neustále sa vyvíjajúci postoj Pekingu k ruskej vojne na Ukrajine je zrejmé, že Číňania o nej uvažujú úplne inak ako Západ.

Rusko si už nezaslúži status veľmoci. Čo si Čína skutočne myslí o Ukrajine?
Profimedia

Druhým poznatkom je, že Čína sa domnieva, že môže viac získať ako stratiť, ak bude stáť po boku Ruska. Ale hoci prítomnosť ruských expertov na WPF zdôraznila promoskovské sklony Pekingu, pričom ruskí hostia fóra boli ocenení najlepšími rečníckymi miestami, objavuje sa jasný názor, že Moskva je teraz - v najlepšom prípade - mladším partnerom Pekingu. Na výzvu, aby sa vyjadrili k vojenským výsledkom Ruska, takmer všetci čínski experti, s ktorými portál hovoril, reagovali s citeľným výsmechom. A dosť veľa z nich si zrejme myslí, že Rusko si už nezaslúži status veľmoci.

Obe krajiny však niečo spája

Táto taktická tendencia byť veľmi kritický k tomu, ako Rusko vedie svoju vojnu, ide ruka v ruke so strategickou túžbou nevidieť ruského prezidenta Vladimira Putina poníženého. Hoci sa ozývali aj veľmi kritické hlasy - jeden vedec dokonca tvrdil, že Čína sa stala obeťou hybridnej vojny vedenej Ruskom, vrátane pokusov manipulovať jej médiá a oklamať jej lídrov, aby sa tvárili solidárnejšie, než chcú byť - panuje zhoda v tom, že obe krajiny spája spoločná vízia postzápadného svetového poriadku.

Ďalším poznatkom je, že čínski myslitelia sa zrejme domnievajú, že konflikt na Ukrajine nezvýšil ani neznížil pravdepodobnosť vojny na Taiwane. Oficiálna línia znie, že "Ukrajina nie je Taiwan", ale vedci tento konflikt pozorne sledujú. Mnohých prekvapila jednota a aktivita Západu so sankciami proti Rusku a vojenskou pomocou Kyjevu. 

Zároveň však poznamenali, že mnohé z argumentov o tom, že nechcú bojovať priamo s jadrovou mocnosťou, by sa vzťahovali aj na Čínu, keď ide o Taiwan. V dôsledku toho si myslia, že Západ prijme stratégiu dikobraza, vyzbrojí Taiwan a podporí miestne mocnosti, ako je Japonsko, namiesto toho, aby nevyhnutne plánoval priame zapojenie.

Napokon, Číňania sa domnievajú, že ekonomická vzájomná závislosť neochráni Čínu v prípade konfrontácie so Západom a že Peking musí byť pripravený na sankcie. Na WPF sa primerane veľa hovorilo o hospodárskej bezpečnosti, dodávateľských reťazcoch a ochrane pred sankciami. 

A v jednom bode rokovania vystúpila Dilma Rousseffová - bývalá prezidentka Brazílie, ktorá teraz riadi Novú rozvojovú banku - aby kritizovala západné pokusy o "oddelenie" a "odstránenie rizika" a vyzvala na dedolarizáciu s cieľom ochrániť krajiny pred šikanovaním zo strany Západu.

Vojna poskytla príležitosť využiť slabiny 

V tomto zmysle sa vízia svetového poriadku, ktorú Čína predstavila na WPF, do veľkej miery odráža v jej prioritách týkajúcich sa Ukrajiny. Podobne ako fórum, aj vojna poskytla Pekingu príležitosť využiť slabiny Západu na zvýšenie medzinárodnej bezpečnosti Číny, a to rozšírením jej väzieb s krajinami globálneho Juhu, pestovaním jej imidžu sprostredkovateľa mieru a urýchlením jej úsilia o väčšiu ekonomickú sebestačnosť.

Jeden čínsky akademik v Pekingu vysvetlil, že z negatívnej situácie môže vzísť niečo pozitívne. "Pokiaľ Čína nebude musieť vyzbrojovať Rusko," povedal a pokračoval, "ľudia budú naďalej dúfať, že Peking môže zohrávať konštruktívnu úlohu." Ide podľa neho o niečo, čo by mali zmätení západní diplomati, ktorí sa zúčastnili fóra, zvážiť.  

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok