Textilný odpad Slovákov končí aj na skládke. Čo sa deje s oblečením po tom, ako ho darujeme charite?

ta3/Alžbeta Múcsková
9.8.2023 00:00

Každoročne vznikne na svete približne 100 miliárd nových kusov oblečenia. Polovicu z nich ľudia pritom vyhodia v priebehu jedného roka. Kam však tento odpad putuje? Na Slovensku existuje viacero charitatívnych organizácií, ktoré od ľudí zbierajú oblečenie. Pýtali sme sa ich, ako ho triedia a čo s ním následne robia.

Textilný odpad Slovákov končí aj na skládke. Čo sa deje s oblečením po tom, ako ho darujeme charite?
reprofoto/Ekocharita

HUMANA

HUMANA People to People Slovakia s. r. o. je spoločnosť napojená na medzinárodnú sieť Humana People to People. Účelom spoločnosti je vytvoriť zisk a podporovať rozvojovú činnosť v krajinách, kde je to potrebné.

Väčšina oblečenia na triedenie sa na Slovensko importuje z ostatných organizácií Humana z Talianska, Nemecka, Rakúska a USA. Oblečenie ľudia odovzdávajú do zberných kontajnerov umiestnených na verejných miestach. 

V triediacom centre sa oblečenie triedi do troch hlavných skupín. Jedna časť ide do second-handových obchodov HUMANA na Slovensku, v Česku, v Poľsku a v Rumunsku a do veľkoobchodu. Ďalšia časť sa posiela do Afriky na predaj miestnym obchodníkom za nízke ceny. Zvyšok sa predá na Slovensku a v Indii na opätovné využitie.

Humana reprofoto/Humana

Kam putuje oblečenie?

"Máme dlhodobé medzinárodné kontrakty v rámci našej organizácie alebo s externými odberateľmi, všetci tovar nakupujú a stáva sa predmetom ďalšieho obchodovania v jednotlivých krajinách – prevažne na malých trhoch prostredníctvom drobných predajcov, alebo priamo v sieti našich obchodov (v Afrike pod názvom DAPP alebo ADPP)," povedala pre ta3 Jana Kavalierová zo spoločnosti HUMANA.

Triediace centrum spoločnosti na Slovensku ročne vytriedi 7-tisíc ton textilu, z čoho vytvára tri percentá odpadu. "Máme zmluvu so slovenskou spoločnosťou oprávnenou znehodnocovať takýto textil, čiže končí v spaľovni. Samozrejme, aj toto množstvo sa ešte snažíme eliminovať predajom takéhoto textilného odpadu pre spoločnosti, ktoré ho dokážu použiť ako palivo," uviedla Kavalierová.

"Táto situácia je len špičkou ľadovca, ktorým je v tomto prípade problematika textilného odpadu. Naša organizácia vo svete existuje už viac ako 50 rokov. Prevádzkuje desiatky triediacich centier textilu a stovky second-hand predajní. Aktívne tak prispieva k eliminácii tvorby textilného odpadu, ktorý tragicky končí na skládkach alebo bezhlavo v spaľovniach," odpovedala Kavalierová na otázku o textilných skládkach v krajinách tretieho sveta.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok