Rusi použili v Záporožskej oblasti chemickú muníciu, tvrdí ukrajinský generál

ta3 ČTK
7.8.2023 16:45

Ruské jednotky použili na ostreľovanie ukrajinských pozícií v Záporožskej oblasti na juhu krajiny strely z raketometov obsahujúce chemickú bojovú látku. Uviedol to v pondelok na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na vyjadrenie veliteľa jedného zo zoskupení ukrajinských vojsk Oleksandra Tarnavského na sociálnej sieti. Moskva sa k tomuto tvrdeniu zatiaľ nevyjadrila.

TEST: Ukrajina
TASR/AP (ilustračné)

"Nepriateľ v rozpore so všetkými dohovormi ďalej používa chemickú muníciu. V uplynulých 24 hodinách pri obci Novodanylivka dvakrát strieľal z raketometov strelami, ktoré obsahovali chemickú látku (pravdepodobne chlórpikrín)," napísal generál Tarnavskyj, ktorý velí zoskupeniu Tavrija. Dodal, že ostreľovanie si nevyžiadalo obete ani ranených.

Tarnavskyj podľa dostupných údajov velil jednotkám, ktoré vlani oslobodili Cherson, jediné oblastné centrum, ktorého sa Rusi od vpádu na Ukrajinu vlani vo februári zmocnili.

Preruští separatisti zo Slavjanska vo východoukrajinskej Doneckej oblasti v lete 2014 obvinili ukrajinské vládne sily, že pri ostreľovaní okolia mesta použili chemické zbrane, konkrétne práve chlórpikrín, teda bezfarebnú a prudko jedovatú kvapalinu, ktorá bola známa ako chemická súčasnosti používa v poľnohospodárstve proti poľným škodcom. Hovorca velenia vojenskej operácie vedenej proti povstalcom toto obvinenie vzápätí odmietol. Na juhu Ukrajiny je teraz ťažisko ukrajinskej protiofenzívy, ktorá mieri na mestá Melitopol a Berďansk okupovaná Rusmi v Záporožskej oblasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok