Všetci sa oblečte ako Barbie, vyzývajú obchody. Značky rýchlej módy ťažia z filmového trháku

ta3/NF
10.8.2023 00:00

Film Barbie utŕžil už vyše miliardu dolárov a značky rýchlej módy rady pomôžu ikonickej bábike zarobiť ešte viac. V obchodoch prevláda ružová farba a sociálnymi sieťami sa šíri pojem Barbiecore. Trendy však prichádzajú a odchádzajú, v dnešnom svete oveľa rýchlejšie ako kedysi. Doplácajú na to ľudia z krajín tretieho sveta.

Všetci sa oblečte ako Barbie, vyzývajú obchody. Značky rýchlej módy ťažia z filmového trháku
TASR/AP; nf

Problémom týchto obrovských marketingových kampaní je veľa odpadu. Trendy a výstrelky prichádzajú a odchádzajú. Navyše, veľa ľudí si kúpi daný produkt len preto, aby sa v ňom mohli vyfotografovať a pridať to na sociálne siete. Následne kus oblečenia zapadne prachom.

Nasledovať trend, ale udržateľne

Existuje veľa spôsobov, ako môžete podporiť udržateľnosť, a zároveň si užiť ružový trend Barbie:

  • nakupujte ružové oblečenie z druhej ruky, pravdepodobne nájdete niečo jedinečné a vintage,
  • nakupujte kvalitné kúsky, ktoré sa dajú nosiť viackrát, namiesto podpory značiek rýchlej módy,
  • vyberajte si kúsky vyrobené z udržateľných materiálov ako je organická bavlna,
  • buďte kreatívni a vyrobte si vlastné DIY outfity, ktoré sú inšpirované bábikou Barbie.

K trendu Barbie sa vyjadrila aj slovenská ekologická aktivistka Natália Pažická. "Viac ako 100 značiek (pozn. red. - najznámejšie sme vymenovali vyššie) uzavrelo partnerstvo s Barbie," povedala vo videu na sociálnej sieti Instagram.

Oblečiete si to o pár mesiacov?

"Aj keby sme si odmysleli, že tieto veci sú z veľkej časti čistá syntetika, vyrobené v otrasných podmienkach, ľuďmi v modernom otroctve a s obrovským vplyvom na životné prostredie, tak mi, prosím vás, niekto povedzte, kto z vás sa v tom nebude hanbiť vyjsť o mesiac či dva na ulicu," pýta sa Pažická ľudí na Instagrame. Pripomína, že kedysi sme napríklad všetci nosili či túžili nosiť tričká, nohavice či ponožky s potlačou americkej vlajky. Bol to veľký trend, no už dávno nie je.

"V dobe, kedy sa trendy menia rýchlejšie ako kedykoľvek predtým, bude mať Barbie oblečenie ešte rýchlejší odchod," uviedla slovenská ekoaktivistka. Ľudia majú podľa nej pocit, že oblečenie či doplnky s potlačou Barbie sú limitovaná edícia, a musia sa poponáhľať, aby si nejaký kúsok uchmatli.

"O pár týždňov bude toho plný Vinted, a už teraz sa tam nájdu nejaké kúsky," povedala. Vinted je aplikácia, kde ľudia môžu kúpiť veci z druhej ruky, či predať nevyužité alebo obnosené oblečenie. Dodala, že o niekoľko mesiacov skončia ružové veci na skládke, napríklad na púšti Atacama.

Na novodobé výstrelky doplácajú práve ľudia z krajín tretieho sveta, ktorí v nehostinných podmienkach vyrábajú lacné oblečenie. A keď tých, ktorí si ho kúpia, omrzí, haldy textilného odpadu sa ocitnú naspäť tam, kde boli vyrobené.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok