Koralové útesy doplácajú na horúčavy. Potápači bojujú o ich prežitie a z vody zachraňujú vzorky

ta3/cnn.iprima.cz
5.8.2023 11:16

Oceán pri floridských brehoch sa tento rok natoľko ohrieva, že dochádza k devastácii krehkých koralových útesov. Odborníci sa boja ďalšieho otepľovania, na ktoré môžu doplatiť, hoci sa to možno nezdá, aj ľudia. Korále sú totiž pre človeka nesmierne dôležité. Píše o tom cnn.iprima.cz.

Koralové útesy doplácajú na horúčavy. Potápači bojujú o ich prežitie a z vody zachraňujú vzorky
TASR/Zdeněk Urban foto ilustračné

"Dopady horúceho oceánu na faunu a flóru sú podľa odborníkov porovnateľné s požiarmi v Amazónii. Teplo pobíja chaluhy, morské trávy a tiež vzácne koraly. To vedcov trápi najviac," píše cnn.iprima.cz.

Odborníkov, potápačov, rozsah podmorskej katastrofy úplne šokoval.

Zo vzniknutej situácii je smutná i potápačka Bailey Thomassonová. Hovorí, že korály, ktoré videla, jednoducho odumreli a nemali ani čas vybieliť sa zo svojej pôvodne hnedej farby. V blízkosti korálov našla už len odumreté tkanivo. V oblasti Florida Keys malo podľa vedcov takto odumrieť tisíce koralov.

Potápačom sa našťastie podarilo získať, zachrániť vzorky niektorých korálov, ktoré následne poputujú do výskumných centier. Napriek tomu, že teda niektoré korály odborníci majú, boja sa, či bude reálne možné vrátiť ich do mora. 


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok