Moskovská arogancia a nedôveryhodnosť. Prečo Ukrajinci nevidia zmysel vo vyjednávaní s Ruskom?

ta3/dp, Politico
31.7.2023 11:51

Ukrajinci už majú historické skúsenosti. Ak Rusko existuje vo svojej súčasnej podobe, Kyjev nemá dôvod očakávať, že sa zapojí do rokovaní a podpíše mierovú dohodu. Píše portál Politico.

Moskovská arogancia a nedôveryhodnosť. Prečo Ukrajinci nevidia zmysel vo vyjednávaní s Ruskom?
TASR/AP

Tento zásah nakoniec viedol k rozdeleniu Moldavskej republiky. A zvyšky 14. ruskej armády – takzvanej Operačnej skupiny ruských síl – odvtedy zostali ako ozbrojení a nechcení hostia na oficiálne uznanom štátnom území Moldavska.

Táto epizóda z roku 1992 – ktorá sa odohrala počas relatívne prozápadného a liberálneho obdobia nedávnej ruskej histórie, keď bol Putin v Petrohrade ešte neznámym politikom – ilustruje širší bod. 

Expanzívna tendencia pravdepodobne pretrvá

Nezáleží na tom, či bude Putin v budúcnosti pri moci alebo nie, alebo či je ruský režim demokratický, totalitný, monarchický, oligarchický alebo niečo iné: expanzívna tendencia Moskvy bude pravdepodobne pretrvávať.

Mnohí západní analytici môžu považovať tento etnohistorický determinizmus za nevedecký, ale takéto pochmúrne hodnotenie je u blízkych susedov Ruska bežné. Ľudia v strednej Európe, na Kaukaze a v Strednej Ázii znova a znova zažili koloniálne postoje a impulzy krajiny. Operácie Moskvy boli jednotne navrhnuté tak, aby presadili svoju imperiálnu moc a ruská invázia na Ukrajinu je jednoducho najnovšou odnožou.

Vyzbrojení touto historickou pamäťou sa hľadanie zmysluplného prímeria so súčasnými vládcami Moskvy javí ako hlúpe. Putin a jeho nástupcovia sa môžu zapojiť do politického dialógu a viesť povrchne seriózne rokovania. Kremeľ by dokonca mohol hovoriť o dohode o prímerí a opatreniach na "budovanie dôvery". Napriek tomu by to bol dočasný taktický ústup určený na neskoršie uplatnenie dominancie a moci. 

Rusko a jeho pocit menejcennosti

Okrem toho, pokiaľ ide o Ukrajinu, ruská agresivita je obzvlášť nekompromisná, pretože odmieta uznať ukrajinskú národnú identitu a kultúru. A je ťažké nedospieť k záveru, že táto neúcta má svoje korene nielen v moskovskej arogancii, ale je aj súčasťou ruského pocitu menejcennosti – Kyjev bol napokon historickým hlavným mestom stredovekej Kyjevskej Rusi tri storočia predtým, ako sa Moskva vôbec spomínala v kronikách.

Vzhľadom na toto historické zmýšľanie, okrem ukrajinského podriadenia sa ruským požiadavkám, nie je jasné, aký druh trvalého kompromisu s Moskvou by sa dal reálne dosiahnuť. 

Hoci prímerie môže byť teraz alebo neskôr žiaduce, strategické úvahy neodporúčajú Kyjevu dôverovať Moskve, pretože by len využila pauzu na prípravu svojej armády, ekonomiky a obyvateľstva na ďalší budúci útok. Ukrajinci preto musia pred začatím akýchkoľvek serióznych rokovaní s Kremľom počkať na jasnú a zdrvujúcu ruskú porážku.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok