V španielskej destinácii útočia na turistov agresívne ryby. Špecialisti zistili možnú príčinu

ta3/Soňa Búranová
30.7.2023 15:26

Na Malorke, v obľúbenej turistickej destinácii v Španielsku, útočia na rekreantov agresívne ryby. Informuje o tom portál Mallorca Magazin. Niektoré rany, ktoré im spôsobujú, sú viac-menej zanedbateľné, iné sú bolestivé a krvácajú. Špecialistov správanie rýb prekvapilo.

V španielskej destinácii útočia na turistov agresívne ryby. Špecialisti zistili možnú príčinu
Profimedia (ilu)

Bolestivé uhryznutia

Ryby spôsobujú turistom rany najmä na chodidlách a nohách, dodáva Mallorca Magazin. Morskí biológovia boli najskôr vo svojich reakciách zdržanliví. Odmietli sa vyjadrovať, pretože nemali dostatok informácií, píše Majorca Daily Bulletin. Následne však oznámili, že za čoraz agresívnejšie správanie sa rýb môžu klimatické zmeny.

Silvia Garcíová z organizácie Ozeana vysvetlila, že ryby sú agresívnejšie najmä v lete, pretože pre vyššie teploty nemôžu nájsť dostatok potravy a okusujú všetko, čo vyzerá tak, že by ich mohlo zasýtiť. Obľubujú mozole na chodidlách alebo kožné zádery na nohách.

Najviac prípadov útokov sa stalo v oblasti Es Trenc na juhu ostrova. V niekoľkých prípadoch museli zasahovať plavčíci. Mallorca Magazin informoval, že jeden z nich riešil za deň až 15 prípadov. Útočia najmä mladé jedince, ktoré majú len niekoľko týždňov, a sú malé a priehľadné, takže vo vode ich takmer nevidieť. Čím je však ryba väčšia, tým je uhryznutie bolestivejšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok