Taylor Swiftová ovládla svetové arény a štadióny. Jej koncerty vyvolali seizmickú aktivitu

ta3 čtk
29.7.2023 14:55

Vypredané koncerty americkej speváčky Taylor Swiftovej v Seattli vyvolali seizmickú aktivitu zodpovedajúcu zemetraseniu o sile 2,3 stupňa. Serveru BBC News to povedala seizmologička Jackie Caplanová-Auerbachová, podľa ktorej to spôsobili buď fanúšikovia tejto populárnej speváčky, alebo jej zvukový systém.

Taylor Swiftová ovládla svetové arény a štadióny. Jej koncerty vyvolali seizmickú aktivitu
TASR/AP

Prekonaný rekord

Swiftová svojimi vystúpeniami 22. a 23. júla v seattleskom štadióne Lumen Field prekonala miestny seizmologický rekord. Ten v roku 2011 spôsobili fanúšikovia amerického futbalu, ktorí oslavovali touchdown Marshawna Lyncha z NFL tímu Seattle Seahawks počas zápasu proti klubu New Orleans Saints.

Rozdiel medzi zápasom NFL a nedávnymi koncertmi Swiftovej bol iba 0,3, stupňa ale "otrasy boli dvakrát silnejšie," povedala Caplanová-Auerbachová zo Západnej washingtonskej univerzity. "Vzala som si dáta z oboch koncertných večerov a rýchlo som si všimla, že ide zrejme o rovnaký vzorec. Keď som ich prekryla cez seba, boli takmer identické," dodala.

Vystupuje po piatich rokoch

Koncerty v Seattli sa odohrali pred celkom 144 000 fanúšikmi počas dvoch večerov. "Seattle, to bol naozaj jeden z mojich najobľúbenejších víkendov vôbec. Ďakujem vám za všetko. Za všetko to fandenie, krik, skákanie, tanec, spievanie z plných pľúc," uviedla Swiftová na Instagrame po oboch vystúpeniach.

Koncerty v Seattli sa konali na konci americkej časti turné Eras - jej prvého turné po piatich rokoch. Dvanásťnásobná držiteľka Grammy má na konte desať pôvodných albumov, niektoré rané dosky však nahráva znovu kvôli sporu s hudobným manažérom Scooterom Braunom,

Je známe, že hudobné koncerty spôsobovali seizmickú aktivitu aj skôr, napríklad pri koncerte skupiny Foo Fighters na Novom Zélande v roku 2011.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok