Kučerka je vinný. Expolicajt spoznal svoj trest vyše 10 rokov odňatia slobody

ta3 TASR
27.7.2023 07:25

Senát Najvyššieho súdu SR koná v korupčnej kauze expolicajta Mariána Kučerka ako proti ušlému. Vo štvrtok o tom informoval predseda senátu Juraj Kliment s tým, že sú splnené podmienky aj na vykonanie verejného zasadnutia. Ešte ako obžalovaný požiadal v Bosne a Hercegovine o azyl, tamojšie orgány ho odmietli vydať na Slovensko.

Kučerka čelil obžalobe za prijatie úplatku vo výške 25-tisíc eur od podnikateľa Norberta Bödöra prostredníctvom bývalého riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernarda Slobodníka. Pomôcť mal Štefanovi Žigovi, príbuznému exministra Petra Žigu. V druhom skutku sa mu kládlo za vinu, že prijal úplatok vo výške 200-tisíc eur od bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa. Časť z tejto sumy si mal ponechať.

"Sú splnené zákonné podmienky na konanie proti ušlému," uviedol Kliment. Obhajca obžalovaného Martin Bezák s týmto rozhodnutím nesúhlasí. Zároveň namietal, že neboli splnené zákonné podmienky na konanie štvrtkového verejného zasadnutia. Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Daniela Mikuláša podmienky splnené sú.

Predmetom verejného zasadnutia je odvolanie obžalovaného proti vlaňajšiemu rozsudku Špecializovaného trestného súdu. Ten mu za korupciu predtým neprávoplatne uložil 11 ročný trest väzenia (pozn. red. senát Najvyššieho súdu SR Kučerkovi určil 10,5 roka za mrežami). Odvolací súd neupustil od uloženia trestu prepadnutia majetku.

Vynútené priznanie?

V čase väzobného stíhania sa síce Marián Kučerka čiastočne k skutkom priznal, ale počas hlavného pojednávania na ŠTS tvrdil, že to bolo pod nátlakom a išlo o vynútené priznanie. Preto žiadal o oslobodenie spod obžaloby.

Marián Kučerka čelí obžalobe z prijatia úplatku vo výške 25 000 eur od podnikateľa Norberta Bödöra prostredníctvom bývalého riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry Bernarda Slobodníka. Pomôcť mal za to Štefanovi Žigovi, príbuznému exministra Petra Žigu. V druhom skutku sa mu kladie za vinu, že mal prijať úplatok vo výške 200 000 eur od bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makó. Časť si mal ponechať a časť prerozdeliť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok