Požiare v Grécku na mapách a satelitných snímkach: Rozsah škôd je obrovský

ta3/dp, BBC
26.7.2023 13:28

Desaťtisíce ľudí boli nútené opustiť svoje domovy. Šírenie veľkých lesných požiarov prekazilo dovolenky turistom, a to najmä na ostrovoch Rodos a Korfu. Pozrite si desivý rozsah škôd na mapách a satelitných snímkach.

Požiare v Grécku na mapách a satelitných snímkach: Rozsah škôd je obrovský
TASR/AP

Satelitné snímky ukazujú požiare na kopcoch neďaleko Kassiopi na severe Korfu:

Zdroj: Reprofoto/BBC

Najväčší ostrov Kréta bol tiež uvedený do stavu vysokej pohotovosti kvôli extrémnemu riziku požiarov. Situácia v Grécku je výsledkom horúčav v južnej Európe a severnej Afrike, ktoré prispeli k vytvoreniu suchých podmienok a vyvolali požiare aj na Sicílii, v Chorvátsku, Alžírsku a Tunisku.

Zdroj: Reprofoto/BBC

Situácia by bola "prakticky nemožná" bez zmeny klímy spôsobenej človekom, tvrdia vedci a dodávajú, že vlna horúčav v Európe sa zvýšila o 2,5 stupňa Celzia. V dôsledku požiarov zomrelo v Alžírsku, Taliansku a Grécku viac ako 40 ľudí, z toho väčšina, až 34, v Alžírsku.

Mapa požiarov od roku 2000

Pozrite si aj mapu, ktorá zobrazuje miesta aktívne horiacich požiarov po celom svete na mesačnej báze na základe pozorovaní NASA od roku 2000. Farby sú založené na počte (nie veľkosti) požiarov, pozorovaných na ploche 1 000 štvorcových kilometrov. Biele pixely ukazujú najvyšší počet - až 30 požiarov na ploche 1 000 štvorcových kilometrov za deň. Oranžové pixely zobrazujú až 10 požiarov, zatiaľ čo červené oblasti ukazujú iba jeden požiar za deň.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok