Boj proti drogám v USA odštartovala smrť basketbalistu. Po drafte už do klubu nedorazil

ta3/Patrik Mindžák, BBC
27.7.2023 06:00

Na drafte NBA v roku 1986 mal Len Bias 22 rokov. Označili ho za najlepšieho kandidáta – dokonca lepšieho ako tretí výber v roku 1984, ktorým bol Michael Jordan. Jeho meno oznámili ako druhé, vybral si ho tím Boston Celtics, ktorý v tom čase vyhral play off NBA druhýkrát za tri roky. Keď sa v publiku ozýval jasot, objal svojho otca, a potom išiel na pódium, aby potriasol rukou vtedajšiemu komisárovi NBA Davidovi Sternovi. Do tímu však nedorazil, oslava úspechu ho stála život.

Boj proti drogám v USA odštartovala smrť basketbalistu. Po drafte už do klubu nedorazil
Profimedia

Osudná noc

Vstúpiť do Celtics bol sen. "Sú dobrý tím," povedal Bias v rozhovore bezprostredne po jeho výbere. "Môžem tam ísť a sedieť na lavičke. Či už budem hrať alebo nie, od tamojších hráčov sa toho veľa naučím."

Bias sa rozhodol, že sa vráti späť do svojho univerzitného kampusu, aby to oslávil. "Bol nadšený," hovorí jeho bývalý spoluhráč z univerzity Keith Gatlin. "Len sa usmial nad tým, že teraz môže robiť niečo, čo robí celý život, ale dostane za to zaplatené." To však bolo naposledy, čo ho videl.

Bias nešiel za mamou a otcom. Namiesto toho sa rozhodol stretnúť sa s kamarátmi a urobiť si rýchly výlet do obchodu s alkoholom. Kúpili si šesť balení piva a fľašu koňaku a zamierili späť do internátnej izby vedľa Gatlinovej, píše BBC. Nie je známe, či to bolo prvýkrát, čo Bias vyskúšal kokaín. Gatlin podobne nevedel o užívaní drog. Bias konzumoval alkohol a kokaín dlho do noci, kým sa rozhodol ísť spať. Ostatní si mysleli, že "omdlel" pre rušnú noc.

O pár minút neskôr sa začal prudko trhať. Bias mal záchvat. Telefonát na 911 sa uskutočnil o 06:31 ráno. "Keď som išiel na chodbu za sestrou, pozrel som sa do druhej miestnosti a uvidel som svojich spoluhráčov. Videl som Lennyho na podlahe a vtedy som vedel, že sa niečo stalo," povedal Gatlin. Kým sa jeho matka a otec dostali do nemocnice, Bias už bol vyhlásený za mŕtveho.

Vojna proti drogám

Hlavný súdny lekár v Marylande pripísal Biasovu smrť kokaínu. Povedal, že to "prerušilo normálnu kontrolu jeho srdcového tepu, čo malo za následok náhly nástup záchvatov a zástavu srdca". Vojna proti drogám dominovala politike vlád USA. V rokoch 1980 až 2009 sa miera zadržania dospelých za prechovávanie alebo užívanie drog v Spojených štátoch zvýšila o 138 percent.

V októbri 1986, o niečo viac ako štyri mesiace po Biasovej smrti, Reagan podpísal nový zákon, ktorý špecifikoval množstvá určitých drog, ktoré by začali trestné stíhanie pre ich prechovávanie. Stanovil sa tiež minimálny 20-ročný trest pre každého odsúdeného za obchodovanie s drogami, ktoré spôsobili smrť alebo ťažké zranenie. V roku 1986 bolo v USA 522 064 väzňov. O desať rokov neskôr ich bolo viac ako 1,1 milióna.

Biasova smrť vyvolala dve otázky. Jedna bola pre basketbalových fanúšikov: Čo keby mal šancu hrať v NBA? Druhá šírila strach po celej Amerike: Čo ak sa to stane aj našim deťom? Lenovi rodičia prekonali aj smrť ich ďalšieho dieťaťa, Jaya zabili pri prestrelke. Ako prezradili pre BBC, pomohla im viera.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok