Milovaného tenisu sa musela vzdať, dnes žije behom. Takýto je inšpiratívny príbeh Monici Puigovej

ta3/Patrik Mindžák/CNN
26.7.2023 00:00

Monica Puigová prekvapila celý tenisový svet, keď v roku 2016 nenašla premožiteľku na olympiáde v Riu de Janeiro. Nadviazať na tento úspech však nedokázala, v rebríčku sa postupne prepadala a jej kariéru ovplyvnili aj viaceré zranenia či operácie. Preto musela skončiť s milovaným športom. Lásku však presunula k maratónu - ten ju baví a napĺňa. Aká bola cesta tejto portorickej hviezdy?

Milovaného tenisu sa musela vzdať, dnes žije behom. Takýto je inšpiratívny príbeh Monici Puigovej
Profimedia

Zdravotné problémy

Operácia lakťa v roku 2019, po ktorej nasledovali tri operácie ramena za tri roky, nakoniec signalizovali koniec Puigovej tenisovej kariéry. Prvý zápas od roku 2020 odohrala vlani na Madrid Open, no problémy s ramenom pretrvávali, duel prehrala.

Boli časy, keď priznávala, že nedokázala spať na bolestivej strane ramena. "Verila som, že sa môžem vrátiť, verila som si. Minulý rok som mala zámer opäť hrať súťažne. Ale keď som videla svojho chirurga, keď som bola naposledy na kurte, povedal mi, že musí byť ku mne úprimný: Tvoje rameno – nedarí sa mu. Nemôžeme ho len otvárať, aby sme ho napravili zakaždým, keď sa pokazí," odkázal jej.

Puigová, ktorá nie je pripravená úplne odísť od tenisu, stále dúfa, že si v budúcnosti zahrá aspoň exhibičné zápasy. V septembri sa postaví Venus Williamsovej. Pri bielom športe ostala, je komentátorkou. "Keď komentujem alebo sledujem zápasy, všimla som si, že moje chápanie hry sa oveľa zlepšilo," priznala pre CNN.

"Mám pocit, že som múdrejšia a vidím iné veci. Hre rozumiem oveľa lepšie, ako keď som hrala. Moje porozumenie pre tenis sa zvýšilo a prajem si, aby som stále hrala, aby som mohla implementovať niektoré veci, ktoré vidím, a preniesť tieto znalosti do toho, čo robím na kurte." Priznala, že jej tenis stále chýba.

Zmysel života

Keďže jej rameno už nikdy nebude také, aké bolo pred operáciami, začala akceptovať obmedzenia svojho tela a zdokonaľuje svoju techniku plávania, aby odolala nástrahám triatlonu Ironman. "Naučila som sa zaobchádzať s ramenom iným spôsobom a viem, že ak pociťujem bolesť, potom je v poriadku prestať, je v poriadku dať si pauzu, je v poriadku povedať, že sa necítite na 100 percent."

Po neúspešnom návrate na dvorce si takmer okamžite našla nové hobby. "Chcem v tom pokračovať celý život. Vidím ľudí okolo päťdesiatky, šesťdesiatky, ktorí sa stále venujú triatlonu a pokúšajú sa zdolať Ironmana," dodala Puigová pre CNN.

Puigová bola počas kariéry najvyššie na 27. mieste v rebríčku. V roku 2014 vyhrala jediný titul na okruhu WTA vo francúzskom Štrasburgu. 

Jej vrcholný moment nastal o dva roky neskôr, keď získala prekvapivé olympijské zlato v Riu – historicky prvú zlatú medailu Portorika na hrách. Počas turnaja postupne vyradila Polonu Hercogovú, Anastasiu Pavlyuchenkovú, Garbiñe Muguruzovú, Lauru Siegemundovú, Petru Kvitovú a Angelique Kerberovú.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok