FOTO/VIDEO: V Bratislave sa konal Dúhový PRIDE. Pozrite sa, ako to na ňom vyzeralo

ta3/Alžbeta Múcsková, ČTK
22.7.2023 12:03

Dav ľudí prišiel v sobotu do centra Bratislavy na festival Dúhový PRIDE, ktorého cieľom je vyjadriť podporu komunite LGBT+.

Pri príležitosti konania akcie sa obyvateľov inej ako heterosexuálnej orientácie, ktorí v krajine napríklad nemôžu uzatvárať registrované partnerstvá, zastali diplomati aj prezidentka Zuzana Čaputová. Konzervatívni občianski aktivisti zase na iné miesto v slovenskej metropole zvolali sprievod za tradičnú rodinu.

 Jednou z tvárí je Radka Trokšiarová

Cieľom tohtoročného 13. ročníka PRIDU bolo okrem iného zvýšiť povedomie o komunite LGBT+. Podľa jeho organizátorov z minuloročného prieskumu verejnej mienky vyplýva, že 53 percent ľudí na Slovensku osobne nepozná žiadneho gaya alebo lesbu. Jednou z tvárí festivalu sa stala Radka Trokšiarová, ktorá vlani prežila streľbu pri bratislavskom gaybare Tepláreň, kde útočník zastrelil dvoch ľudí a neskôr zbraň obrátil proti sebe. Streľbu polícia označila za terorizmus.

Priamo na mieste sa nachádzala aj naša kolegyňa Alžbeta Múcsková:

Dúhový pride sa tento rok vrátil na Námestie slobody. Účastníci akcie si priniesli napríklad dúhové vlajky, ktoré sú symbolom sexuálnych a rodových menšín. Na pódiu zase popoludní vystúpili umelci. Komunitu LGBT+ pri príležitosti Dúhového PRIDU podporila Čaputová aj veľvyslanectvo zhruba štyroch desiatok krajín.

Vyjadrila sa aj prezidentka

"Hovoriť o rešpekte k ľuďom, ktorí sa ničím neprevinili, len sú odlišní, je pre mňa ako vysvetľovať, prečo treba dýchať. Ale chápem, že nie všetci to vnímajú rovnako," napísala slovenská prezidentka na sociálnej sieti.

Zastupiteľské úrady a ďalšie inštitúcie uviedli, že stoja pri komunite LGBT+, ktorá na Slovensku usiluje o dosiahnutie úplnej rovnoprávnosti a ktorá zápasí tvárou v tvár s netolerantnosťou. "Minulý rok bol smutným mementom toho, ako jednoducho môžu nenávistné slová viesť k nenávistným skutkom. Keď sa terčom stane jedna skupina ľudí, všetci ľudia v zraniteľných situáciách sú v menšom bezpečí. Dvojnásobná vražda pred Teplárňou ukázala, že diskriminácia a násilie kráčajú ruka v ruke."

Slovensko nezaviedlo možnosť registrovaných partnerstiev

Slovensko na rozdiel napríklad od Česka doteraz nezaviedlo možnosť registrovaných partnerstiev párov rovnakého pohlavia. Z necelej desiatky strán a koalícií, ktoré majú šancu dostať sa v septembrových predčasných parlamentných voľbách do parlamentu, len dve strany otvorene presadzujú posilnenie práv ľudí z komunity LGBT+.  Strana Sloboda a Solidarita, po minuloročnom útoku pri gaybare neuspela v parlamente s návrhom na zavedenie partnerských zväzkov do právneho poriadku krajiny. 

Vtedajšia vláda potom pripravila vlastný návrh na riešenie niektorých otázok praktického života partnerov, ktorí neuzavreli sobáš. Súčasný úradnícky kabinet ale predlohu ako nedostatočnú z rokovaní parlamentu stiahol. Tento návrh predtým kritizovali aj niektoré mimovládne organizácie.

Konzervatívni aktivisti zvolali na popoludnie na iné miesto v Bratislave sprievod Hrdí na rodinu. Organizátori tohtoročného 11. ročníka tohto podujatia, ktoré propaguje rodinu založenú na manželstve muža a ženy, tentokrát zvolili slogan Manželstvo chráni deti. Tento sprievod sa na Slovensku už v minulosti opakovane konal v rovnaký deň ako Dúhový pride.

Pozrite si, ako to vyzeralo na festivale:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok