Silné búrky netrápia len Slovensko. Na Balkáne si vyžiadali najmenej štyroch mŕtvych

ta3 čtk
19.7.2023 21:39

Búrka so silným vetrom a výdatnými zrážkami si v stredu 19. júla v Chorvátsku a Slovinsku vyžiadali životy najmenej štyroch ľudí. Informovala o tom agentúra AP.

Pripravte sa na búrky. V utorok platia pre celé územie Slovenska
TASR/Henrich Mišovič

Veľmi silná búrka zasiahla chorvátske hlavné mesto Záhreb, v ktorom zahynuli dvaja ľudia. Búrka vyvracala stromy a spôsobila prerušenie dodávok prúdu aj v Bosne a Hercegovine. Varovanie pred zlým počasím vydali úrady aj v Srbsku.

Silná búrka zasiahla Záhreb okolo 16.00 h. Dvaja ľudia zahynuli v meste, keď na nich spadol vyvrátený strom. Búrka tiež spôsobila komplikácie vo verejnej doprave a mnoho ľudí prišlo o dodávky prúdu. 

"Vyzývam občanov, aby volali o pomoc len v situáciách, kedy je ohrozený ich život, alebo keď sú v krajnej núdzi, a to do doby, než sa situácia stabilizuje," vyzval starosta Záhrebu Tomislav Tomašević. Podľa chorvátskych médií udrel na hlavné mesto vietor o sile až 120 kilometrov za hodinu.

Jedného mŕtveho hlásia úrady aj na východe Chorvátska.

Ďalší človek prišiel v súvislosti s búrkami o život v Slovinsku, a to v oblasti turisticky obľúbeného Bledského jazera na severe krajiny. Pri páde stromu sa jedna ďalšia osoba zranila.Podľa stanice TV Slovenija ide o cudzincov. 

Silný vietor vyvracal stromy a spôsobil škody aj v ďalších častiach Slovinska. Úrady tiež varujú pred horskými túrami v oblastiach, kde panuje alebo sa očakáva zlé počasie.

Podľa agentúry Reuters srbské úrady vydali varovanie pred silnými búrkami, takzvanými supercelami, ktoré by sa mohli vytvoriť nad srbským územím.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok