Politici vs medveď: Vyvolávajú strach, apelujú na reguláciu. Volič by sa mal báť viac ich než šelmy, myslí si politológ

Migranti už nie sú horúcou predvolebnou témou, v kurze sú medvede. Zatiaľ čo ochranári hovoria, že šelma nie je premnožená, politici sa predbiehajú v radikálnych vyjadreniach, ako situáciu budú riešiť. Zneužívajú incidenty posledných dní na politický boj? Pýtali sme sa politológa Radoslava Štefančíka.

Politici vs medveď: Vyvolávajú strach, apelujú na reguláciu. Volič by sa mal báť viac ich než šelmy, myslí si politológ
TASR/P. Zachar, J. Kotian, J. Novák; Profimedia/Koláž: Nicolette Ftáčková

Vyjadrenia politikov k situácii s medveďom hnedým:


HLAS-SD

Peter Pellegrini (HLAS-SD) - "Nechceme v Hlase z tohto robiť politickú tému. Na čele rezortu životného prostredia sme mali pána Budaja, ktorý celý život prežil v Bratislave, v kaviarňach a na uliciach hlavného mesta. Neviem koľkokrát tento človek bol v lesoch, aby zažil realitu ľudí, ktorí tam žijú, pracujú a vychovávajú deti."

Peter Kalivoda (HLAS-SD) - "Rezort životného prostredia pod vedením exministra Budaja, ale aj súčasného ministra Chrenka, nezvládli manažment medveďa hnedého na Slovensku. Súčasný generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody Karaska sa k incidentom radšej ani nevyjadruje a už vôbec nehľadá zmysluplné riešenia. Aktuálne preventívne opatrenia sú nesprávne cielené a neúčinné, rovnako ako aj činnosť Zásahového tímu pre medveďa hnedého, ktorý v posledných rokoch viac pracoval na svojom PR, než na riešení problému s touto šelmou."

Progresívne Slovensko

Michal Wiezik (Progresívne Slovensko) - "Vnímame obavy ľudí a považujeme za nezodpovedné počínanie politikov, ktorí sa snažia tieto obavy ešte viac priživovať. Navrhujeme výrazné posilnenie odborných zásahových tímov, aby sa z dnešných troch pre celé Slovensko zvýšil ich počet tak, že by pri každom národnom parku fungoval jeden. Nebránime sa pritom spolupráci s inými chránenými územiami, ako aj poľovníckymi organizáciami pri plnení špecifických a jasne stanovených úloh preventívneho charakteru v gescii zásahového tímu."

Zároveň považujú za dôležité viac sa angažovať v poučení verejnosti, ako sa správať pri stretnutí s medveďom a ako predchádzať takýmto stretom.

"Musíme sa na celú vec pozrieť vecne, a z toho pohľadu je požadovaná plošná regulácia neúčinná a v rozpore s platnou legislatívou. Bola by zameraná v prevažnej miere na medvede, ktoré žijú vo svojom prirodzenom prostredí, a naopak, na problémové jedince v intravilánoch obcí by technicky nemohla byť uplatnená. Nemala by tak žiaden efekt na predchádzanie konfliktom, keďže odstrel medveďa poľovníkom nie je legálne možný v intravilánoch obcí, tam je možné len jeho uspanie a následná eutanázia, čo je priamou náplňou práce zásahových tímov, ktoré navrhujeme posilniť."

Hnutie Republika

Miroslav Suja (Republika) - "Poukazujem viac ako tri roky, že ministerstvo životného prostredia nezvládlo manažment medveďa hnedého a máme s tým vážny problém. Teraz po tri a pol roku sa zobudili niektorí bývalí koaliční poslanci a prišli na to isté, že toto treba riešiť. Keby neboli tento rok (parlamentné) voľby, tak si myslím, že Budaj je doteraz ministrom a nikoho nezaujímajú problémy ľudí na vidieku." 

OĽANO a priatelia

Martin Fecko (OĽANO a priatelia) - "Život človeka musí byť jednoznačne postavený nad životom zvieraťa. Som za okamžité výrazne zníženie počtu medveďov na Slovensku."

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok