Chceme chrániť zraniteľných, uviedol Dovhun. Zvýšenie výkonu Mochoviec považuje za míľnik

ta3/Samuel Drozda
18.7.2023 14:00

Slovensko sa topí v dlhoch. Po minulej vláde, ktorá zaviedla energodotácie pre všetkých, chce preto kabinet Ľudovíta Ódora poskytnúť adresnú pomoc chudobným. O cenách energií však rozhodne až nová vláda, ktorá vzíde z volieb. V relácií Téma sme sa o tom rozprávali s ministrom hospodárstva Petrom Dovhunom.

Chceme chrániť zraniteľných, uviedol Dovhun. Zvýšenie výkonu Mochoviec považuje za míľnik
TASR/AP

Kto je zraniteľný?

Na rozhodnutie, kto zraniteľným je, chcel Dovhun pôvodne použit dáta z ministerstiev financií, hospodárstva a sociálnych vecí. "No realita je taká, že nemáme objektívny zdroj dát, kde sa viete pozrieť na domácnosť a povedať si: Tak toto je tá domácnosť, ktorá potrebuje podporu," uviedol. Chce, aby štát mal prístup k efektívnym a objektívnym dátam, podľa ktorých by sa vedel rozhodnúť, kto potrebuje pomoc. "Bude to hľadanie kompromisu, aby sme pomohli tým, ktorí to potrebujú, ale na druhej strane, aby sme neurobili plošné helikoptérové peniaze, ktoré nemajú úplne zmysel a negatívny dopad na rozpočet," dodal.

Inštitút finančnej politiky odhadol, že pokiaľ by vláda nič neurobila, tak plyn by bol v budúcom roku dvojnásobne drahší, teplo o polovicu drahšie. Dovhun ich označil za "korektné čísla na základe dát v čase, keď robili tieto vyjadrenia alebo prezentovali tieto dáta." Tvrdí, že presne v tomto by chcelo ministerstvo pokračovať. "Dať emócie nabok a pozerať sa na čísla, na dáta a na ceny energií na trhu," povedal minister. Uviedol, že ak sa ministerstvu podaria dokončiť rokovania, tak cena elektriny pre silovú zložku pre domácnosti by sa v roku 2024 nemala zmeniť.

3. blok v Mochovciach pomôže

Spustenie 3. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach na 75 percentný výkon považuje za veľký mílnik elektroenergetiky na Slovensku. "Som rád a vďačný za to, že nábeh tretieho bloku sa posúva k pozitívnemu záveru, čo je permanentná prevádzka v sto percentnom výkone," povedal Dovhun. Stopercentný výkon by mala podľa ministra elektráreň dosiahnúť koncom leta a začiatkom jesene.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok