Zmrzlinový sprievodca: Čo by mala obsahovať smotanová, ovocná či vodová ľadová pochúťka?

TA3/zm
30.7.2023 10:00

Zmrzlina skrátka patrí k letu. Možno však o nej neviete nič viac len to, akú príchuť obľubujete.

Zmrzlinový sprievodca: Čo by mala obsahovať smotanová, ovocná či vodová ľadová pochúťka?
Freepik

Ovocný sorbet či smotanonová zmrzlina? To je len základné rozlíšenie mrazenej pochúťky, ktoré by ste mali ovládať, aby ste si vybrali presne podľa svojej chuti.

Balená zmrzlina

Ak sa chystáte kúpiť si balenú mrazenú pochúťku, možno máte favorita v podobe obľúbenej značky. No ak nie, obal vám veľa napovie. V prvom rade by nemal byť poškodený, to je hádam samozrejmosť. V druhom rade sa na ňom dozviete nielen príchuť zmrzliny, ale aj to, na akom základe je vyrobená. Podstatný je podiel ovocnej alebo smotanovej zložky. V prípade, že obal umožňuje nazrieť dovnútra, riaďte sa aj farbou. Čím krikľavejšia zmrzlina, tým je jasnejšie, že bolo použitých veľa farbív, čo nebude najzdravšie.

Ľad na povrchu

Väčšina balení mrazenej pochúťky odhalí až doma, čo sa skrýva v dóze. Dajte si pozor, aby na povrchu neboli ľadové kryštáliky. Naznačovalo by to, že počas prevozu nebola zmrzka dobre uskladnená, roztopila sa a potom znovu zamrzla. Nemuselo by sa vám síce stať nič, ale najmä v prípade smotanových základov je to priestor na množenie baktérií.

Mliečne a smotanové zmrzliny

Jedna z možností, po akej ľadovej pochúťke môžete siahnuť, sú mliečne a smotanové zmrzliny. V tomto prípade by ste mali sledovať podiel tukov. Kvalitná smotanová má mať okolo 8 % mliečneho tuku. Mliečna zmrzlina má odporúčaný pomer tuku na 2,5 %. Ak siahnete po vegánskej zmrzline, kde boli použité rastlinné tuky, v takom prípade by ich podiel mal byť okolo 5 %.

Vodové, ovocné a sorbety

Okrem smotanových pochúťok sú veľmi obľúbené aj vodové alebo ovocné sorbety, ktoré neobsahujú žiaden tuk. Netešte sa však, že ide o diétnejšiu záležitosť. V tomto prípade je zas vysoký podiel sacharidov. Ovocné zmrzliny sú kvalitné, ak obsahujú aspoň 15 % ovocia. No ak chce nejaká mrazená pochúťka dostať pomenovanie srobet, už by mal ovocný podiel stúpnuť minimálne na 25 %.   

Témy: Zmrzlina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok