Detské továrne na Ukrajine i zrušené voľby. Účty s modrým odznakom šíria na Twitteri nebezpečné hoaxy

ta3/dp, BBC
13.7.2023 16:23

Ruská invázia na Ukrajinu trvá už 504 dní. Falošné a zavádzajúce príspevky o ukrajinskom konflikte sa naďalej šíria na hlavných platformách sociálnych médií. Píše BBC.

Detské továrne na Ukrajine i zrušené voľby. Účty s modrým odznakom šíria na Twitteri nebezpečné hoaxy
TASR/AP

Útok na Kramatorsk

Ruský raketový útok zabil koncom júna osem ľudí v centre Kramatorska na východe Ukrajiny. Bezprostredne po útoku príspevok z účtu s predplatným na Twitteri Blue tvrdil, že útok omylom spustila Ukrajina a zasiahol vojenské kasárne, v ktorých sídlili vojaci NATO a zahraniční žoldnieri.

Zdroj: Reprofoto/Twitter

"Raketa Storm Shadow náhle dramaticky zmenila trajektóriu, zasiahla Kramatorsk a zničila ukrajinské kasárne, v ktorých sídlili zahraniční vojaci a žoldnieri," uvádza sa v tweete. Príspevok bol zobrazený viac ako miliónkrát. Neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by bola zodpovedná raketa vypustená ukrajinskými silami, ani že boli zasiahnuté vojenské kasárne.

Zelenskyj voľby nezrušil

Na Twitteri sa nedávno rozšírili príspevky, v ktorých sa tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj "zrušil" voľby na Ukrajine.

Používatelia ako dôkaz uviedli výroky Zelenského v rozhovore pre BBC koncom júna. Na otázku, či budú na budúci rok na Ukrajine voľby, Zelenskyj odpovedal: "Ak vyhráme [vojnu], budú. Znamená to, že nebude žiadne stanné právo, žiadna vojna. Voľby sa musia konať v čase mieru, keď nebude vojna, podľa zákona."

Bývalý moderátor Fox News Tucker Carlson, ktorý kritizoval pomoc USA Ukrajine, vo svojej nedávno spustenej relácii na Twitteri uviedol, že vyjadrenia prezidenta Zelenského dokazujú, že ukončil demokraciu na Ukrajine. Účty s modrou fajkou podobné príspevky zdieľali státisíce krát.

Zdroj: Reprofoto/Twitter

Ukrajinská ústava zakazuje rozpustenie parlamentu a národných volieb počas stanného práva, čo znamená, že súčasný prezident a parlament zostanú vo vedení, kým sa neskončí obdobie stanného práva.

Oleksij Danilov, tajomník ukrajinskej rady pre národnú bezpečnosť a obranu, nedávno potvrdil, že na základe ukrajinskej ústavy sa "nemôžu konať žiadne voľby", kým v krajine platí stanné právo.

Tlačová kancelária Twitteru, ktorú kontaktovala BBC Verify kvôli odpovedi na nepravdivé a zavádzajúce príspevky, potvrdila prijatie ich otázky, no odmietla ju komentovať.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok