Radšej samovražda ako vojna. Ruský dobrovoľný vojak sa mal vrátiť na front, obesil sa

ta3 RFE/RL
13.7.2023 06:00

Ruský dobrovoľný vojak sa mal vrátiť do bojov na Ukrajine. Na front sa však nedostal. Krátko pred návratom spáchal samovraždu. Podobných prípadov môže byť mnoho, ale rodiny sa ich často snažia zamiesť pod koberec. V Rusku navyše chýba dostatočná podpora pre vojnových veteránov.

Rusko previezlo ukrajinských vojnových zajatcov do Maďarska. Vojaci pochádzajú zo Zakarpatskej oblasti
TASR/AP

Poranenia mozgu či stresové poruchy

Galimov tiež utrpel čiastočnú stratu zraku v jednom oku po výbuchu bomby v jeho blízkosti. Keď sa v januári vrátil z frontu, vyhľadal lekársku pomoc. Hoci sa jeho zdravotný stav nezlepšil, nebol považovaný za dostatočne závažný na to, aby ho prepustili zo služby.

Nie je jasné, či v dôsledku výbuchu bomby neutrpel aj traumatické poranenie mozgu (TBI) alebo či uňho nevznikla posttraumatická stresová porucha (PTSD). Mierny prípad TBI môže viesť k trvalým škodlivým účinkom, ako sú okrem iného časté bolesti hlavy, strata zraku a zmeny osobnosti.

Nedávna americká štúdia zistila, že miera samovrážd medzi americkými veteránmi, ktorí utrpeli otras mozgu, bola trikrát vyššia ako u bežnej populácie. U pacientov so stredne ťažkým a ťažkým TBI to bolo ešte vyššie.

Nedostatočná pomoc pre ruských veteránov

Počas piatich mesiacov mimo frontu nedostal Galimov žiadnu pomoc v oblasti duševného zdravia. Rusko má dosť nedostatočne vyvinutý systém starostlivosti o duševné zdravie pre veteránov, ktorý by mohol byť čoskoro preťažený, tvrdia odborníci.

"Nikto nepracuje na tomto probléme (PTSD)," povedal pre RFE 44-ročný Boris z ruského regiónu Udmurtsko, ktorý týmto ochorením trpí a v rokoch 2014-2019 sa počas vojny na Donbase nachádzal v ukrajinskom Luhanskom regióne. Rusko sa teraz snaží vybudovať a zlepšiť zariadenia na pomoc vojakom vracajúcim sa s psychickými problémami. Moskva na jar oznámila pilotný program PTSD pre vojakov a uviedla, že plánuje zriadiť centrá na podporu veteránov v každom federálnom okrese.

Galimov príbuzný povedal, že jeho samovražda bola bolestivým šokom a priniesla smútok, ktorý nikdy nezmizne. Zároveň však dodal, že sa jeho smrť líšila od smrti ostatných v prápore. "Aspoň vieme, kde je jeho hrob. Môžem ho ísť navštíviť," povedal príbuzný zosnulého vojaka.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok