FOTO: Pláže plné textílie, kopy odpadu. Čo sa deje s oblečením po tom, ako ho darujeme charite?

ta3/Alžbeta Múcsková
14.7.2023 06:00

Každoročne vznikne na svete približne 100 miliárd nových kusov oblečenia. Polovicu z nich ľudia pri tom vyhodia v priebehu jedného roka. Kam však tento odpad putuje?

FOTO: Pláže plné textílie, kopy odpadu. Čo sa deje s oblečením po tom, ako ho darujeme charite?
Profimedia

Hľadanie čierno-bielej bundy

V strede apríla reportéri zistili, že nimi darovaná čierno-biela bunda sa objavila v Afrike v Benine v meste Cotonou. Rozhodli sa teda vydať za ňou.

Ocitli sa na obrovskom trhu oblečenia v Benine. Takmer všetko oblečenie, ktoré sa z Európy dostane do Beninu, končí práve v týchto stánkoch. Pri rozhovoroch s predavačmi sa dozvedeli, že tieto odevy domáci obyvatelia nazývajú "oblečením mŕtvych belochov".

"Hovorí sa, že predošlí majitelia (oblečenia, pozn. red.) zomreli. Myslím si, že to je pravda. Prečo by sa inak všetkého zbavovali?" povedal reportérom 24-ročný predavač Edgar Kouton. Niektoré veci, ktoré im ukazuje, majú na sebe ešte pôvodnú visačku.

Edgar si každý týždeň kúpi za približne 80 dolárov balík oblečenia. Občas dostane pekné oblečenie, ktoré vie predať. Inokedy však v balíku nájde roztrhané či špinavé kusy alebo oblečenie zo syntetického materiálu, ktoré sa do podnebia v Afrike vôbec nehodí. "Polovicu každého balíka musím vyhodiť," priznal. Súhlasili s ním i ostatní predavači.

Benin Reprofoto/Aftonbladet

Štúdia z londýnskej King's College ukázala, že vyváženie oblečenia z druhej ruky chudobným krajinám iba škodí. Nigéria sa proti tomu snaží bojovať a zakázala import takýchto produktov. Podpultovo sa tam však dostávajú naďalej.

Po dni, počas ktorého nepredal Edgar ani jeden kus, zobral reportérov na okraj trhu – na miesto, kde končia vyradené kusy. Tam videli preplnené smetné koše a horiace kôpky oblečenia.

Európska únia pracuje na tom, aby veľké firmy ako H&M museli platiť za likvidáciu textilného odpadu. Zatiaľ sa však odev naďalej vyváža a chudobné krajiny ako Benin nedostávajú za jeho ničenie a za znečistenie žiadnu kompenzáciu.

Reportéri pokračovali na pláž, ktorú pokrývali kopy vyhodeného oblečenia, teda skôr textilného odpadu, ktoré bolo zasypané pieskom. Kusy šatstva postupne sťahuje voda a unáša ich ktoviekam.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok