Ukrajina teraz nie je pripravená na vstup do NATO, uviedol Biden

ta3 ČTK
9.7.2023 18:27

Ukrajina teraz nie je pripravená na vstup do Severoatlantickej aliancie. V rozhovore poskytnutom stanici CNN to povedal americký prezident Joe Biden.

Problém je vojna s Ruskom, zapracovať podľa neho musí Ukrajina ale aj na demokratizácii. Dôležité je teraz podľa Bidena pripraviť "rozumnú cestu", aby sa Ukrajina v budúcnosti členom aliancie stať mohla. Štáty NATO vrátane USA budú aj naďalej poskytovať Kyjevu vojenskú pomoc a zbrane, ktoré Ukrajina potrebuje pre svoju obranu, dodal Biden.

"Nemyslím si, že by bola pripravená na členstvo v NATO," odpovedal americký prezident na otázku, ktorú v rozhovore položil moderátor Fareed Zakaria. Podľa amerického prezidenta ohľadom vstupu Ukrajiny nepanuje v NATO jednomyseľnosť, pretože je krajina teraz vo vojne s Ruskom. Vstupom Ukrajiny by sa vo vojne s Ruskom ocitlo aj samotné NATO.

Hlasovanie by bolo predčasné

"Myslím, že je predčasné... vyvolať teraz hlasovanie (o vstupe Ukrajiny), pretože musia byť naplnené aj ďalšie požiadavky, vrátane demokratizácie a ďalších otázok," dodal Biden. 

Putinovu požiadavku odmietol

Podľa neho by však Severoatlantická aliancia mala ponúknuť Ukrajine "rozumnú cestu", aby sa raz súčasťou vojenského bloku stať mohla. Biden tiež povedal, že odmietol požiadavku ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorú predniesol ešte pred minuloročnou inváziou, aby sa zaviazal, že Ukrajina do NATO nikdy nevstúpi.

Biden chce aj naďalej poskytovať Ukrajine vojenskú pomoc a zbrane. Jeho administratíva oznámila tento týždeň ďalší balík vojenskej pomoci vo výške 800 miliónov dolárov, ktorého súčasťou je aj kazetová munícia. Poskytnúť tieto zbrane, ktoré sa cez 100 krajín zaviazalo prestať používať a vyrábať, bolo podľa amerického prezidenta "ťažkým rozhodnutím".

Ukrajina bude jednou z hlavných tém summitu NATO vo Vilniuse, ktorý sa uskutoční v utorok a v stredu. Biden v nedeľu odcestoval do Európy. Pred summitom navštívi Britániu, kde bude v pondelok rokovať s premiérom Rishim Sunakom aj kráľom Karolom III.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok