Ukrajina sa 500 dní bráni ruskej agresii, Zelenskyj ukázal video z Hadieho ostrova

ta3/čtk
8.7.2023 10:30

Video je z miesta, ktoré ukrajinská armáda oslobodila vlani na konci júna a ktoré je symbolom odporu Ukrajincov voči ruskej invázii. Kedy zábery reálne vznikli, nie je zrejmé.

Ukrajina sa 500 dní bráni ruskej agresii, Zelenskyj ukázal video z Hadieho ostrova
TASR/Jaroslav Novák

"Hadí ostrov. Slobodný ostrov slobodnej Ukrajiny," uviedol prezident v príspevku s videom, na ktorom je vidieť, ako na ostrov pripláva v člne. Potom tam so spolupracovníkmi a vojakmi pokladá kvety vo farbách ukrajinskej vlajky a dáva na hladinu mora veniec. "Som vďačný všetkým, ktorí tu proti okupantom bojovali. Uctili sme pamiatku hrdinov, ktorí položili svoje životy v tejto bitke," povedal Zelenskyj, ktorý boj o Hadí ostrov označil za jeden z najdôležitejších súčasného konfliktu.

Ostrov ako symbol ukrajinského odporu

Rusko obsadilo malý, ale strategicky významný Hadí ostrov v Čiernom mori prvý deň invázie na Ukrajinu vlani vo februári. Ostrov ležiaci zhruba 150 kilometrov južne od Odesy sa stal symbolom ukrajinského odporu, keď tamojšia posádka nevyberanými slovami odmietla ruské výzvy na zloženie zbraní. Na konci minulého júna sa Rusi po mnohých ukrajinských vzdušných a delostreleckých útokoch z miesta stiahli.

Spolu s ukrajinským prezidentom na videu z Hadieho ostrova vystupuje okrem iného vedúci jeho kancelárie Andrij Jermak. Zelenskyj od štvrtka navštívil Bulharsko, Česko, Slovensko a Turecko, kde bol ešte v piatok. V Odesskej oblasti na juhu Ukrajiny bol ale na začiatku júla, napísala BBC.


Útok na Zelenského rodný Kryvyj Rih

Ukrajina sa aj v noci na dnešok bránila ruskému vzdušnému úderu. Tentoraz úrady hlásia útok na Zelenského rodný Kryvyj Rih na juhovýchode krajiny. "Nepriateľ udrel v noci na Kryvyj Rih. Použil bezpilotné lietadlá. Zasiahol poľnohospodársky podnik. Dvadsaťšesťročný muž utrpel zranenie. V stredne ťažkom stave ho hospitalizovali," uviedol šéf Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak, podľa ktorého na mieste vypukli dva požiare, zničených bolo niekoľko skladov a rovnako aj poškodené automobily.

Ukrajinská armáda neskôr podľa webu Ukrajinska pravda informovala, že zničila v noci na dnešok päť ruských útočných dronov Šáhed. Niektoré bezpilotné stroje sa protivzdušnej obrane zlikvidovať nepodarilo, ale koľko ich bolo, ukrajinské vzdušné sily neuviedli. Zasiahli podľa nich priemyselné objekty a infraštruktúru v dvoch ukrajinských regiónoch – v Kirovohradskej a Dnepropetrovskej oblasti, kde sa nachádza Kryvyj Rih.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok