ROZHOVOR: Boli sme blízko úspechu, sklamanie je obrovské. Hokejbalista verí, že ho vezmú na seniorský šampionát

ta3/Patrik Mindžák/TASR
6.7.2023 00:00

Hokejbalový šampionát juniorov sa po prvý raz v histórii uskutočnil až v piatich kategóriách. Slovenské reprezentácie na ňom majú zastúpenie vo všetkých, v akcii sú výbery do 16, 18, 20 a 23 rokov a juniorky do 21 rokov. MS v Liberci odštartovali 28. júna a potrvajú do 6. júla. Doteraz sa našim podarilo získať dve medaily - obe strieborné. Obranca výberu do 23 rokov Matúš Cifranič sa z nej teší, avšak vie, že niečo takéto už nemusí prísť.

ROZHOVOR: Boli sme blízko úspechu, sklamanie je obrovské. Hokejbalista verí, že ho vezmú na seniorský šampionát
Hokejbal.sk/Michal Runák

Tréner reprezentácie do 23 rokov Marián Longauer v rozhovore pre portál hokejbal.sk povedal, že s týmto výberom pracujú už dve sezóny. "Chlapcov poznám dlho a musím uznať, že niektorí sa nám menili pod očami. Zodpovednosť v tomto veku rozkvitá, čo ma ozaj teší. Odohrali sme niekoľko prípravných zápasov, ME v Pardubiciach a vždy sa ukázalo, že skúšať hráčov počas tréningov je jedna a vec a prísť do zápasu druhá. Zápasy nám vždy otvorili oči," priblížil pred samotným šampionátom.

Posledné stretnutie zažili hráči v polovici júna v Liptovskom Mikuláši, odtiaľ sa zrodila aj konečná nominácia. V nej figuroval aj 23-ročný obranca Matúš Cifranič, rodák z Michaloviec. Ako uviedol pre ta3, posledné dni pred nomináciou trochu znervóznel, lebo mu v hlave behalo viacero scenárov. "Napokon sa to podarilo a bol som veľmi šťastný - stále však aj nervózny z toho, čo prichádza."

Dve časti turnaja

Juniorský šampionát rozdelili organizátori na dve časti. Najskôr bojovali o tituly od 28. júna do 2. júla národné tímy do 16, 20 a 23 rokov. Následne výbery 18-ročných spolu s juniorkami do 21 rokov od 3. do 6. júla. 

Medzinárodná hokejbalová federácia rozhodla o pridaní kategórií U23 mužov a U21 žien, aby umožnila hokejbalistkám a hokejbalistom odohrať regulérny svetový šampionát, o ktorý prišli v roku 2020 pre pandémiu koronavírusu.

Neúspešné finálové stretnutia

Slovenskí hokejbalisti získali na majstrovstvách sveta juniorov v Liberci strieborné medaily v dvoch kategóriách. Výber do 20 rokov podľahol vo finále Kanade 3:10 a výber do 23 rokov nestačil na domácich Čechov 1:2 po predĺžení.

Dvadsiatka prehrala v základnej skupine s Kanaďanmi tesne 3:4, no vo finále zámorskí hráči rozhodli duel už v prvej tretine ôsmimi zásahmi. Slováci boli potom lepším mužstvom, ale pohodlný náskok súpera už nezlikvidovali a podľahli 3:10. 

Vo finále do 23 rokov išli Slováci do vedenia po góle Zummera, ešte v prvej tretine vyrovnal Langr. V nasledujúcich dvoch častiach gól nepadol a rozhodnúť muselo predĺženie. V ňom sa presadil opäť český útočník Langr.

Zaujali aj mladšie ročníky

Bez medaily skončil slovenský výber do 16 rokov, hoci duel o bronz proti USA mal výborne rozohraný. Slováci viedli už 3:0, no zámorskí hráči otočili skóre. Duel skončil v riadnom hracom čase nerozhodne 4:4, v extračase sa Američanom podarilo rozhodnúť.

Súčasťou šampionátu bol aj miniturnaj výberov do 14 rokov, na ktorom štartovali okrem Slovákov i dva výbery Česka a jeden z Maďarska. Slovenskí reprezentanti zvíťazili vo všetkých troch zápasoch a odniesli si trofej.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok