OceanGate ponúkala plavby k Titanicu aj po tragédii. Promuje experta, ktorý zomrel na Titane

3.7.2023 00:00

Spoločnosť OceanGate, ktorá prevádzkuje ponory pod hladinu morí a oceánov, ešte v nedeľu ponúkala expedície k Titanicu. Od pondelka (3. júla) však na webe svieti banner, že všetky plavby suspendovala. Naďalej však možno dohľadať dátumy na budúci rok. Medzi expertmi, ktorí by mohli sprevádzať posádku, uvádza aj toho, ktorý zomrel na palube ponorky Titan.

OceanGate ponúkala plavby k Titanicu aj po tragédii. Promuje experta, ktorý zomrel na Titane
TASR/AP

Pokračuje vyšetrovanie

Jason Neubauer, predseda Námornej rady pre vyšetrovanie (MBI), povedal, že "dôkazy poskytnú vyšetrovateľom z niekoľkých medzinárodných jurisdikcií kritický pohľad na príčinu tejto tragédie".

"Stále je potrebné vykonať veľké množstvo práce, aby sme pochopili faktory, ktoré viedli ku katastrofe Titanu. Pomôže to zabezpečiť, aby sa podobná tragédia už neopakovala," vyhlásil. MBI má v úmysle prepraviť dôkazy do prístavu v USA, kde ich budú analyzovať a testovať. Bude tiež pokračovať v zhromažďovaní dôkazov a vo výsluchoch svedkov.

Bezpečnostní vyšetrovatelia z kanadského Úradu pre bezpečnosť dopravy sa pýtali na materskú loď Titanu, Polar Prince. V sobotu zakotvila v prístave v St. John's. Vyšetrovací tím zaistil záznamník údajov o plavbe hlbokomorského plavidla a poslal ich do inžinierskeho laboratória v Ottawe na ďalšiu analýzu.

Sprievodca, ktorý už nežije

"Staňte sa prieskumníkom pod hladinou – začnite ponorom k vraku Titanicu. Toto je vaša šanca vystúpiť z rutiny každodenného života a objaviť niečo naozaj výnimočné. Staňte sa jedným z mála, kto uvidí Titanic na vlastné oči," píše sa na webe spoločnosti OceanGate, ktorá takto láka záujemcov. Tí nájdu na internetovej stránke detailný popis osemdňovej expedície k Titanicu.

Portál uvádza aj zoznam expertov, ktorí sa môžu pridať k misii a sprevádzať pasažierov. Stále je medzi nimi uvedený Paul-Henri Nargeolet, ktorý zomrel na palube Titanu. "Je to uznávaný odborník na Titanic, ktorý viedol šesť expedícií na miesto, kde leží jeho vrak," píše sa o ňom. 

Zdroj: reprofoto oceangateexpeditions.com

Náhla zmena

Ak by sa však záujemci o takúto expedíciu rozhodli kontaktovať priamo spoločnosť, telefónne čísla alebo e-mailové adresy nenájdu. Táto možnosť je na webe OceanGate-u nedostupná. Nedozvedia sa ani to, kto je súčasťou tímu alebo predsedníctva spoločnosti. Ani táto možnosť v súčasnosti nefunguje

Podľa najnovších zistení dodávame, že spoločnosť už uviedla, že suspendovala všetky plavby, a zverejnila aj jedno telefónne číslo a e-mail pre tých, ktorých zaujímajú najnovšie informácie.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok