Rusko funguje inak ako Západ. Putin zostáva silným aj napriek vzbure, myslí si Orbán

ta3/KG, Politico
1.7.2023 14:58

To, že Kremeľ zvládol vzburu žoldnierov, je znak toho, že ruský prezident to má pevne pod kontrolou, povedal maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovore pre Politico. Tým sa opäť dostal do sporu so svojimi západnými partnermi.

Rusko funguje inak ako Západ. Putin zostáva silným aj napriek vzbure, myslí si Orbán
Twitter/Anton Gerashchenko

"Keď sa to podarí do 24 hodín, je to signál sily," povedal o konci vzbury Orbán pre Axel Springer. Píše o tom portál Politico.

Vzbure nepripisuje veľký význam

S odvolaním sa na nedávnu rebéliu Vagnerovej skupiny, ktorá postavila jednotky a obrnené vozidlá nebezpečne blízko Moskvy, maďarský premiér povedal, že "nevidí v tejto udalosti žiadny veľký význam"Svojím vyjadrením sa tak odlíšil od západných predstaviteľov, ktorí, hoci zostali opatrní, povedali, že povstanie odhalilo Putinove slabosti.

"Putin je prezident Ruska," povedal Orbán, ktorý si s Putinom vybudoval blízky osobný vzťah, "takže ak má niekto špekulácie, že by mohol zlyhať alebo byť nahradený, nerozumie ruskému ľudu a ruským mocenským štruktúram."

"Rusko funguje inak ako my"

Odvolané povstanie vagnerovcov, ktoré postavilo Rusko na pokraj občianskej vojny, viedlo k narastajúcim otázkam v západných krajinách o tom, aké škody boli spôsobené Putinovmu režimu. Vzbura sa skončila dohodou medzi Kremľom, vagnerovcami a Bieloruskom, podľa ktorej každý, kto sa zúčastnil pokusu o prevrat, mohol uniknúť trestnému stíhaniu a šéf skupiny Jevgenij Prigožin mohol odísť do exilu v Bielorusku.

Pre Orbána zostáva Putinova vláda nedotknutá aj napriek vzbure, ktorá predstavovala možno najväčšiu výzvu pre jeho 23-ročné vládnutie. "Rusko funguje inak ako my," povedal maďarský premiér, "ale štruktúry v Rusku sú veľmi stabilné. Základom sú armáda, tajná služba, polícia. Je to vojensky orientovaná a zmýšľajúca krajina." Dodal, že "Rusko nie je krajinou ako Nemecko alebo Maďarsko. Je to iný svet. Štruktúra je iná, sila je iná, stabilita je iná."

Rétorika je úmerná tomu, ako maďarský vodca zaobchádzal s Ruskom od začiatku vojny. Medzi poslednými odsúdil inváziu Moskvy na Ukrajinu a odvtedy v konflikte zastáva ústretový postoj voči Rusku, čo je prístup, ktorý slúži Orbánovým vnútropolitickým cieľom a pomáha udržiavať dlhodobé vzťahy s Kremľom.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok