Summit EÚ pokračuje. Lídri chcú, aby Peking donútil Moskvu k mieru s Ukrajinou

ta3
30.6.2023 07:39

V Bruseli druhým dňom pokračuje summit Európskej únie. Napriek tomu, že lídri krajín 27 vo štvrtok rokovali neskoro do noci, plánované body programu neuzavreli.

Závery po debate európskych lídrov venovanej migrácii sú také, že nie sú žiadne závery. Týmito slovami opísal slovenský premiér Ľudovít Ódor diskusie na samite EÚ v Bruseli.

Ódor po skončení dvojdňového samitu EÚ potvrdil, že najdlhšie rozhovory boli venované problematike migrácie. K dohode však napokon dospeli len lídri 25 krajín, zatiaľ čo predstavitelia Maďarska a Poľska pri formovaní záverov "nenašli s ostatnými spoločnú reč".

Na konci sklamanie

Predseda Európskej rady Charles Michel podľa Ódora predstaví verejnosti aspoň tie závery, ktoré boli prijateľné pre väčšinu krajín EÚ. "Teraz sme sa rozprávali najmä o tej externej dimenzii migrácie, kde prevažná väčšina krajín vrátane Talianska vníma, že je to ten správny záber, že treba viac času, energie a peňazí investovať do diskusií s krajinami migračných trás a pôvodu migrantov. Vieme si predstaviť vzájomne výhodné dohody s týmito krajinami," povedal Ódor a naznačil, že takúto dohodu Únia chystá napríklad s Tuniskom.

Atmosféru na svojom prvom samite EÚ v pozícii premiéra opísal ako takú, že väčšina lídrov hľadala konsenzus a viedla konštruktívnu diskusiu v snahe pochopiť problémy jednotlivých krajín.      

"Aj preto je na konci sklamanie z toho, že aj tie krajiny, ktoré zablokovali závery, tak nemajú nič proti tej externej dimenzii migrácie. V zásade sme sa nedohodli na niečom, čo všetci podporujú, pre nejaké udalosti, ktoré sa udiali skôr. U viacerých lídrov to viedlo k väčšej frustrácii," povedal premiér.

Pozrite si nižšie celé vyjadrenie premiéra Ľudovíta Ódora:

Poľsko-maďarský tandem reagoval na rozhodnutie ministrov vnútra EÚ z 8. júna, ktorí sa dohodli na systéme povinnej solidarity pri rozdeľovaní žiadateľov o azyl. Podľa zatiaľ predbežnej dohody budú musieť členské štáty prijať určitý počet migrantov z krajín EÚ vystavených migračným tlakom alebo zaplatiť 20 000 eur za každého odmietnutého migranta.

Ódor pripomenul, že ešte v piatok ráno sa situáciu na samite snažila vyriešiť talianska premiérka Giorgia Meloniová, ktorej krajina má problém s nadmerným prílevom migrantov a ktorá podporuje diskusie s tretími krajinami o riešení tohto problému. Ani ona však pri rozhovoroch s Viktorom Orbánom a Mateuszom Morawieckym neuspela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok