Nové pravidlá pre batérie. Poslanci sľubujú, že budú výkonnejšie a ľahšie vymeniteľné

ta3
29.6.2023 16:42

Poslanci europarlamentu hlasovaním odobrili dohodu dosiahnutú s členskými štátmi o revízii pravidiel EÚ o batériách a použitých batériách. Nový zákon sa bude vzťahovať na celý životný cyklus batérií od návrhu až po koniec životnosti.

Nové pravidlá pre batérie. Poslanci sľubujú, že budú výkonnejšie a ľahšie vymeniteľné
TASR – Pavol Remiaš

Kľúčové opatrenia stanovené v nariadení požadujú povinné vyhlásenie o uhlíkovej stope a štítok pre batérie pre elektrické vozidlá (EV), batérie pre ľahké dopravné prostriedky (skútre alebo bicykle) a dobíjateľné priemyselné batérie s kapacitou nad 2 kWh. Ďalším opatrením je navrhovanie prenosných batérií v spotrebičoch tak, aby ich spotrebitelia mohli ľahko odstrániť a vymeniť, digitálny pas pre batérie LMT, priemyselné batérie s kapacitou nad 2 kWh a batérie EV.

Nové opatrenia zavádzajú tiež politiku náležitej starostlivosti pre všetky hospodárske subjekty s výnimkou malých a stredných podnikov, prísnejšie ciele zberu odpadu (v prípade prenosných batérií 45 % do roku 2023, 63 % do roku 2027 a 73 % do roku 2030, v prípade batérií LMT 51 % do roku 2028 a 61 % do roku 2031), minimálne úrovne materiálov zhodnotených z použitých batérií (lítium 50 % do roku 2027 a 80 % do roku 2031, kobalt, meď, olovo a nikel 90 % do roku 2027 a 95 % do roku 2031), ako aj minimálne úrovne recyklovaného obsahu z výroby a spotrebiteľského odpadu na použitie v nových batériách - osem rokov po nadobudnutí účinnosti nariadenia (16 % pre kobalt, 85 % pre olovo, 6 % pre lítium a 6 % pre nikel), 13 rokov po nadobudnutí účinnosti (26 % v prípade kobaltu, 85 % v prípade olova, 12 % v prípade lítia a 15 % v prípade niklu).

"Po prvýkrát máme právne predpisy o obehovom hospodárstve, ktoré sa vzťahujú na celý životný cyklus výrobku – prístup, ktorý je dobrý pre životné prostredie aj hospodárstvo," skonštatoval spravodajca europarlamentu, taliansky  poslanec Achille Variati: "Dohodli sme sa na opatreniach, ktoré sú pre spotrebiteľov veľkým prínosom: batérie budú dobre funkčné, bezpečnejšie a ľahšie sa odstraňujú. Naším celkovým cieľom je vybudovať silnejší recyklačný priemysel EÚ, najmä pre lítium, a konkurencieschopný priemyselný sektor ako celok, ktorý je v nadchádzajúcich desaťročiach kľúčový pre energetickú transformáciu a strategickú autonómiu nášho kontinentu," uviedol s tým, že tieto opatrenia by sa mohli stať referenčnou hodnotou pre celý globálny trh s batériami.

Nové pravidlá o batériách musí ešte formálne schváliť aj Rada EÚ (členské štáty) pred ich nadobudnutím účinnosti po zverejnení v Úradnom vestníku EÚ.

Nové pravidlá pre batérie sa pozdávajú aj našim zástupcom v europarlamente. Podľa Moniky Beňovej (S&D) úprava pravidiel týkajúca sa využívania a celého životného cyklu batérií má význam predovšetkým z hľadiska očakávaného masívneho rozvoja elektromobility. Očakáva, že dopyt po batériách vzrastie do roku 2030 niekoľkonásobne.

Eugen Jurzyca (ECR) víta znižovanie negatívneho dopadu batérií na životné prostredie. "Lepším riešením by bolo predraženie negatívnych dopadov na životné prostredie, napríklad zvýšením recyklačných poplatkov najmenej ekologických batérií na základe ich uhlíkovej stopy. Trh by potom ukázal, aké opatrenia sú najefektívnejšie. Napríklad či by sa viac požičiavali zdieľané autá alebo by ľudia viac pracovali z domu alebo si ľudia priplatia za drahšie batérie," myslí si.

O každej batérii musíme mať dostatok informácií, aby sme ju následne vedeli efektívne zhodnotiť aj po skončení jej životnosti, tvrdí Peter Pollár (EPP). "Bez batérií súčasnosť ani budúcnosť nemôže existovať. Už dnes ich používame v každodennom živote, avšak v blízkej budúcnosti v automobilovom, energetickom či ďalšom priemysle bude ich potreba násobne rásť. Preto musíme posilniť nielen vývoj samotných batérií, ale aj ich následnú recykláciu," uviedol.

Podľa Martina Hojsíka (RE) ukladanie elektrickej energie je potrebné viac než kedykoľvek predtým. Od mobilných telefónov a ďalšej spotrebnej elektroniky, cez elektrické autá až po elektrické siete. "Aj preto potrebujeme batérie, ktoré sú nielen spoľahlivé a cenovo dostupné, ale aj ekologické. Ich vývoj napreduje míľovými krokmi, a tak sú nielen stále výkonnejšie, ale dajú sa aj efektívne recyklovať. Miera recyklácie už dnes dosahuje 95 percent. Nahradzujú sa problematické kovy a zrýchľuje dobíjanie. Cieľom schválených pravidiel je podporiť vývoj a efektívnosť, tak aby sme na Slovensku, ale aj v celej Európe nestáli bokom progresu v tejto oblasti," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok