Od futbalu k zelenému dresu. Počas svojej kariéry si Sagan odniesol nejedno víťazstvo

ta3/am
2.10.2023 00:00

Peter Sagan má za sebou posledné preteky v cestnej cyklistike. Bodku za bohatou kariérou dal na klasike Tour de Vendeé, kde obsadil deviate miesto. S cyklistikou však nekončí. Jeho cieľom je budúcoročná letná olympiáda v Paríži, kde by chcel súťažiť v horskej cyklistike. Pozrite si najväčšie míľníky v živote nášho najúspešnejšieho cyklistu.

Od futbalu k zelenému dresu. Počas svojej kariéry si Sagan odniesol nejedno víťazstvo
Profimedia

Tour de France

Do povedomia verejnosti sa dostal v roku 2012, keď sa zúčastnil pretekov Tour de France. Vyhral tri etapy a v bodovacej súťaži šprintérov získal zelené tričko. Obdobné výsledky ho čakali aj v ďalších štyroch ročníkoch.

Na ročníku 2017 ho však po kolízii s rivalom Markom Cavendishom diskvalifikovali. Nepodarilo sa mu tak zlomiť rekord Erika Zabela, ktorý vyhral zelený dres šesťkrát po sebe. O rok neskôr sa do Francúzska vrátil a v boji o zelený dres nenašiel premožiteľa.

V roku 2019 zlomil historický rekord, keď po siedmykrát získal zelený dres. Tam sa však jeho "zelená cesta" skončila, keďže v roku 2020 sa mu už titul obhájiť nepodarilo.

Úspechy, tímy, budúcnosť

Úspechy však nedosahoval iba na Tour de France. Počas kariéry sa mu podarilo vyhrať aj Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike, a to hneď trikrát za sebou - v rokoch 2015, 2016 a 2017. Stal sa tak vôbec prvým cyklistom v histórii, ktorý to dokázal. V roku 2018 však svoju pozíciu neobhájil, keďže odstúpil a v roku 2019 sa umiestnil na piatom mieste.

Sagan vystriedal spolu s bratom Jurajom a masérom Marošom Hladom viacero tímov. Medzi nimi boli Liquigas Doimo, Liquigas Cannondale, Cannondale, Tinkoff - Saxo, Bora - Hansgrohe a TotalEnergies.

V minulosti sa venoval aj horskej cyklistike, nie je preto prekvapením, že po nedeľných pretekoch plánuje presedlať práve na hrubšie kolesá a trénovať na OH 2024.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok