Prezidentka oslavuje narodeniny. Za 50 rokov dosiahla mnoho úspechov

TASR
21.6.2023 00:00

Po prezidentských voľbách v roku 2019 sa stala prvou ženou v úrade prezidenta Slovenskej republiky a vo veku 45 rokov aj najmladšou osobou, ktorá zastávala na Slovensku tento post. Dnes má prezidentka Zuzana Čaputová 50 rokov.

Prezidentka víta zvýšenie príspevku na bývanie aj jednorazovú pomoc
TASR/Jaroslav Novák

V poradí piata hlava štátu sa prezidentských právomocí oficiálne ujala po inaugurácii 15. júna 2019. Zuzana Čaputová, rodená Strapáková, sa narodila 21. júna 1973 v Bratislave. V rokoch 1991 až 1996 absolvovala štúdium na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Počas štúdia a po jeho skončení pracovala v miestnej samospráve v Pezinku, najprv ako asistentka na právnom oddelení, neskôr ako zástupkyňa prednostu mestského úradu.

Od roku 1998 pôsobila v treťom sektore, kde sa venovala verejnej správe a problematike týraných a zneužívaných detí. Pracovala aj ako projektová manažérka v občianskom združení EQ Klub na projekte rozvoja miestnych komunít. V rokoch 2001 - 2017 spolupracovala s občianskym združením Via Iuris, od roku 2010 ako advokátka. 

Bojovníčka za transparentnosť

Venovala sa témam právneho štátu a presadzovaniu spravodlivosti vo vybraných oblastiach práva, napríklad fungovaniu justičných orgánov, zodpovednosti verejných činiteľov, transparentnému nakladaniu s verejným majetkom a posilňovaniu kontroly verejnej moci. 

Zuzana Čaputová sa výrazne angažovala v kauze pezinskej skládky. Zápas proti skládke vyvrcholil v roku 2013, keď Najvyšší súd SR rozhodol, že nová povolená skládka bola nezákonná. Tento verdikt nadväzoval na rozhodnutie Súdneho dvora Európskej únie, ktorý potvrdil právo verejnosti na účasť pri rozhodovaní v záležitostiach, ktoré ovplyvňujú životné prostredie.

Goldmanova cena

Za líderstvo v kauze pezinskej skládky udelili v roku 2016 Zuzane Čaputovej Goldmanovu environmentálnu cenu, nazývanú aj Nobelova cena za ekológiu. Ako programová riaditeľka Via Iuris sa angažovala aj za zrušenie Mečiarových amnestií. V septembri 2017 oznámila odchod z tímu Via Iuris a pokračovanie v advokátskej praxi, v rámci ktorej sa naďalej venovala environmentálnym témam. V decembri toho istého roku oznámila vstup do politického hnutia Progresívne Slovensko, kde ju v januári 2018 zvolili za podpredsedníčku.

V máji 2018 sa rozhodla kandidovať na post prezidentky SR. Hárky s viac ako 18-tisícmi podpismi potrebnými na svoju prezidentskú kandidatúru odovzdala 24. januára 2019. Prvé kolo prezidentských volieb, ktoré sa konalo 16. marca 2019, vyhrala so ziskom 40,57 percenta hlasov. Jej hlavný protikandidát a eurokomisár Maroš Šefčovič dosiahol 18,66 percenta hlasov.

V druhom kole prezidentských volieb 30. marca 2019 jej svoj hlas odovzdalo viac ako milión voličov (58,41 percenta). Maroš Šefčovič presvedčil zhruba 750-tisíc voličov (41,59 percenta). Zuzana Čaputová sa tak stala víťazkou prezidentských volieb. V máji 2019 požiadala o zrušenie členstva v Progresívnom Slovensku. Do prezidentského úradu nastúpila 15. júna 2019 po svojej inaugurácii.

Prezidentke SR patria podľa zákona o štátnych vyznamenaniach nasledujúce štátne vyznamenania: Rad Andreja Hlinku I. triedy, Rad Ľudovíta Štúra I. triedy, Kríž Milana Rastislava Štefánika I. triedy a Pribinov kríž I. triedy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok