Ryby na grile: Vďaka týmto trikom sa budete cítiť ako na dovolenke pri mori

TA3/zm
3.7.2023 08:00

Okrem mäsa a zeleniny sú skvelou alternatívou, čo si ugrilovať, aj ryby. Vyberte si si ten správny druh a naučte sa niekoľko zásad, aby ste sa aj doma na záhrade cítili ako na dovolenke pri mori.

Ryby na grile: Vďaka týmto trikom sa budete cítiť ako na dovolenke pri mori
Freepik

Mrazené či čerstvé? Celé alebo porciované? Je toľko otázok, ktoré sa spájajú s rybami na grile. S týmto radami to však zvládnete ako profesionál.  

Čerstvé ryby

Ak sa rozhodnete siahnuť po čerstvých rybách, je už na pohľad, alebo skôr na pach jasné, ak ide o starší kúsok. Okrem vône však čerstvosť rýb spoznáte aj podľa toho, že sú šupiny kovovo lesklé, s tenkou vrstvou slizu na povrchu. Pri stlačení prstom by jamka mala rýchlo zmiznúť. V prípade celých rýb sledujte aj oči, tie by mali byť vypuklé a pohľad jasný. Žiabre zas červené alebo s nádychom do fialova, nie však matné. A myslite na to, že čerstvá ryba vlastne nie je rybacinou cítiť.

Mrazené ryby

S mrazenými rybami je to o niečo jednoduchšie. Ale aj tu sa môžete v príprave pred grilovaním seknúť. Takže, v prvom rade tie, ktoré majú kožu rozmrazujte v studenej vode. Ryby bez kože a porciované zas nechajte rozmraziť úplne bez vody, len tak, pri izbovej teplote. Pred položením na rozpálenú mriežku by ste ich všetky mali osušiť papierovým obrúskom.

Už žiadne rozpadávanie

Aby sa ryby na grile nerozpadávali, treba dodržať niekoľko zásad. Mriežka musí byť dokonale vyčistená a potretá olejom. V prípade tepelnej úprave v hliníkovej tácke tiež nešetrite olejom, inak sa krehké mäso prilepí. Osvedčené sú preto mriežky s úchytom, ktoré veľmi jednoducho obrátite, takže samotnú rybu netreba ničím podoberať.

Bylinky a soľ

Ryby majú výraznú chuť, takže v rámci ochucovania im veľa netreba. Osolenie je samozrejmosťou, no možno ste nevedeli, že rybie mäso si priam pýta hrubozrnnú soľ. Soľte však tesne pred prípravou, inak by mäso zbytočne púšťalo vodu. Bylinky vyberajte podľa toho, či sa jedná o sladkovodné alebo morské ryby. Riečne druhy obľubujú kôpor, petržlenovú vňať či pažítku. Morské druhy si rozumejú zas s bazalkou, rozmarínom či koriandrom.        

Sledujte čas

Dĺžka prípravy závisí od viacerých faktorov, no všetky ryby by mali ísť až na rozžeravený rošt. Filé potrebuje bežne 10 minút bez obracania. Menšie rybky v celku pripravujte približne 15 minút a otáčajte ich až vtedy, keď je koža chrumkavá. Pri väčších celých rybách sa môžete riadiť pravidlom, že každý centimeter hrúbky potrebuje 3 až 4 minúty na grile. Takéto kúsky narežte aj po povrchu na koži, približne v trojcentimetrových šikmých rezoch. Vďaka tomu sa neskrútia a ostanú pekne rovné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok