V Grécku stroskotala loď s migrantmi. Počet mŕtvych sa zvyšuje

ta3 čtk
14.6.2023 12:52

Grécko od štvrtka vyhlásilo trojdňový smútok v súvislosti s potopením plavidla s migrantmi v Iónskom mori, ktoré si pravdepodobne vyžiadalo niekoľko stoviek obetí na životoch, oznámilo ministerstvo vnútra v Aténach. Informovala agentúra AFP.

Po stroskotaní člna v medzinárodných vodách v Iónskom mori sa zatiaľ podarilo zachrániť 104 ľudí. Pobrežná stráž uviedla, že záchranné práce komplikuje silný vietor. Oficiálny počet obetí stanovili zatiaľ na 79, podľa výpovedí preživších sa však na palube nachádzalo do 750 ľudí.

Čln smerujúci do Talianska údajne vyplával z oblasti líbyjského prístavného mesta Tobruk ležiaceho pri hraniciach s Egyptom. Talianska pobrežná stráž v utorok na približujúci sa čln upozornila grécke úrady a Európsku agentúru pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex).

Prevádzači čoraz častejšie smerujú lode do medzinárodných vôd pri gréckej pevnine a tam sa pokúšajú vyhnúť hliadkam miestnej pobrežnej stráže. V nedeľu bolo v tejto oblasti zachránených 90 migrantov z jachty plaviacej sa pod vlajkou USA, keď vyslali volanie o pomoc. 

Pri inej nehode v stredu odtiahli úrady do prístavu na južnom pobreží Kréty jachtu s vyše 70 migrantmi, ktorí tiež vyslali volanie o pomoc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok