Mzdy okresala inflácia. Napriek tomu sa však medziročne zvýšili, najmä v sektore ubytovania

ta3 TASR
13.6.2023 09:47

Vo všetkých odvetviach ekonomiky nominálna mesačná mzda v apríli 2023 medziročne rástla, najrýchlejšie, o takmer 17 percent, v ubytovaní, najpomalšie, do 9 percent, v doprave a skladovaní a v priemysle. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Mzdy okresala inflácia. Napriek tomu sa však medziročne zvýšili, najmä v sektore ubytovania
ŠÚ SR

Vysoká inflácia však nominálne mzdy okresala a reálne viac ako pred rokom zarábali len zamestnanci v sektore ubytovania, a to o 2,7 percenta. Mzdy v ubytovaní, ktoré patrili k najnižším, tak vďaka reálnemu rastu prevýšili mzdy v stavebníctve aj v maloobchode. Pokles reálnych miezd sa pohyboval od 1 % vo vybraných trhových službách do necelých 5 % v doprave a skladovaní a v priemysle.

Nominálna mesačná mzda od januára do apríla 2023 vzrástla vo všetkých sledovaných odvetviach, vo väčšine dvojciferným tempom, medziročne najviac v ubytovaní, takmer o pätinu. 

Rast reálnych miezd sa od začiatku roka udržal iba v ubytovaní, o 4,4 %, a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev, o 0,1 percenta. V ostatných ôsmich odvetviach prišlo k ich poklesu od 0,4 % v stavebníctve do 5,8 % v informáciách a komunikácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok