Vyprážaná aj zapečená: Zmrzlina nemusí byť len ľadová pochúťka

TA3/zm
18.6.2023 10:00

Leto a zmrzlina k sebe skrátka patria. Nemusí to však vždy byť len ľadová pochúťka naservírovaná do pohára či kornútika. Pripravte si ju netradične, vyprážanú či zapečenú.

Vyprážaná aj zapečená: Zmrzlina nemusí byť len ľadová pochúťka
Freepik

Tepelne upravená zmrzlina? Na prvé počutie to znie zvláštne, ale verte, zamilujete si ju a letná dobrota takto dostane celkom nový rozmer.

Zapečená zmrzlina

Jednoduchý dezert, v ktorom zohrá zmrzlina netradičnú úlohu, pozostáva z piškótového cesta. Pripravte ho podľa klasického receptu. Zvyčajne na 5 vajec ide 150 gramov hladkej múky a rovnaké množstvo cukru. Piškótové cesto upečte ako dva pláty, dovtedy zmrzlina v recepte nezohráva rolu.

No keď je cesto upečené, navrstvite ho na spodnú časť zapekacej misy, pridajte kopčeky ľubovoľnej zmrzliny a prekryte druhou vrstvou cesta. Do rúry potom dezert vložte len na päť minút, za ten čas sa ľadová pochúťka neroztopí úplne.

Zmrzlina s čiapočkou

Druhá možnosť, ako zapekať zmrzlinu, je naložiť do zapekacej misky niekoľko kopčekov a nechať cez noc v mrazničke stuhnúť. Následne si zo bielkov vyšľaháte sneh, urobíte z neho na čiapočky na „zmrzku“ vytiahnutú z mrazničky a dáte piecť do rúry do tej chvíle, kým sa sneh nezmení na zlatistý.

Vyprážaná zmrzlina

Na tento recept nemusíte byť špeciálne zručná kuchárka ani pekárka. Kopčeky zmrzliny dajte do mrazničky, napríklad na plechu. Ide o to, aby si držali tvar. Zoberte si toastový chlieb, dajte naň skutočne zmrznutú zmrzlinu, potom druhý plátok chleba a vytvarujte guličku. Stačí ponoriť na 15 sekúnd do rozpáleného oleja a delikatesa je na stole.  

Témy: Zmrzlina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok