Snemovňa reprezentantov USA schválila zákon, ktorý pozastavuje dlhový strop

ta3 čtk
1.6.2023 07:25

Americká Snemovňa reprezentantov v štvrtok skoro ráno SELČ schválila zákon, ktorý pozastavuje platnosť dlhového stropu. Legislatívny text teraz putuje do Senátu. Prezident Joe Biden výsledok hlasovania uvítal a vyzval Senát, aby zákon schválil, čo najskôr, napísala agentúra Reuters.

Podľa výsledkov zverejnených denníkom The New York Times hlasovalo proti návrhu 117 zákonodarcov, z ktorých 71 bolo z Republikánskej strany. Za hlasovalo 314 kongresmanov, z ktorých 165 z Demokratickej strany. Za zákon hlasovalo aj 149 republikánskych zákonodarcov.

Schválenie zákona v Snemovni reprezentantov, kde majú väčšinu republikáni, označil demokratický prezident Biden za "dobrú správu pre americký ľud a americkú ekonomiku". Podľa neho je návrh kompromisom a žiadna zo strán nezískala všetko, čo chcela. Na podporu schválenia návrhu zákona vystúpil v pléne šéf Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy. Podľa neho sa podarilo "obrátiť kurz" vo vývoji amerických verejných výdavkov. Podľa neho návrh ide správnym smerom, hoci neobsahuje všetky požiadavky republikánov.

Návrh však vyvolal nevôľu medzi časťami republikánov i demokratov. Viac pravicová časť republikánskych zákonodarcov návrh kritizovala, že neobsahuje väčšiu redukciu verejných výdavkov, viac ľavicovým kongresmanom zase vadilo napríklad sprísnenie podmienok pre prístup k sociálnej pomoci.

Podľa stanice CNN by Senát mohol začať zákon prejednávať už na svojom dnešnom zasadnutí a schváliť ho do víkendu. Niektorí senátori z Demokratickej i Republikánskej strany už dali najavo, že budú hlasovať proti návrhu.

Zákon, o ktorom vo štvrtok hlasovala Snemovňa reprezentantov, pozastavuje uplatňovanie dlhového stropu do januára roku 2025. Počíta tiež s obmedzením rastu štátnych výdavkov, škrtmi v rozpočte daňovej správy a sprísňuje niektoré podmienky pre čerpanie sociálnej pomoci.

Podľa vyhlásenia ministerky financií Janet Yellenovej hrozí, že Spojené štáty nebudú mať peniaze na plnenie svojich záväzkov, pokiaľ zákon nezačne platiť do pondelka. Dovtedy ho chce mať na stole na podpis aj prezident Biden.

Návrh dojednal republikánsky šéf Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy s prezidentom Joeom Bidenom v snahe odvrátiť platobnú neschopnosť vlády USA. Tá ešte nikdy v dejinách krajiny nenastala, podľa ministerstva financií by ale prišla na začiatku budúceho týždňa, ak Kongres nenavýši alebo nepozastaví strop na zadlženie štátu.

Zákonný limit na štátny dlh je vo svete výnimkou a ten americký sa v posledných desaťročiach opakovane posúva kvôli neustálym rozpočtovým schodkom za demokratických aj republikánskych prezidentov. Aktuálne je na hodnote 31,4 bilióna dolárov, kam bol posunutý na konci roka 2021.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok