Vojna na Ukrajine ešte zďaleka neskončila, Rusko krajinu ale nedobyje, vyhlásil Macron

ta3 ČTK
31.5.2023 15:02

Vojna na Ukrajine zďaleka ešte neskončila, Ukrajina ale dobytá nebude a Rusko nesmie byť tým, kto by diktoval mierové usporiadanie, vyhlásil v stredu francúzsky prezident Emmanuel Macron v prejave na medzinárodnej konferencii GLOBSEC v Bratislave.

Vyslovil sa aj za podporu Ukrajiny pri jej očakávanej ofenzíve proti ruským jednotkám, ktoré obsadili časť ukrajinského územia. "Vojna na Ukrajine je extrémnym prejavom popierania európskej jednoty. Rusko urobilo všetko preto, aby zvrhlo existujúcu bezpečnostnú architektúru. To, čo sa pred rokom nazývalo špeciálna operácia, je geopolitickým neúspechom," povedal Macron. Moskva svoju vojnu proti Ukrajine, ktorú začala vo februári minulého roka, oficiálne stále označuje slovným spojením "špeciálna vojenská operácia". Macron v stredu dodal, že Západ nesmie byť vo vzťahu k Rusku naivný.

Francúzsky prezident verí v úspech v ukrajinskej ofenzívy, ktorá by podľa neho mala začať v najbližších týždňoch až mesiacoch. "Musí to vyústiť to trvalého mieru. Mierom na Ukrajine nebude len začiatok prímeria. Nemôžeme obetovať územie, to by nás z dlhodobého hľadiska oslabilo. Ukrajine musíme zaistiť a zaručiť bezpečnosť," uviedol Macron. Podmienky urovnania konfliktu podľa neho musí stanoviť Ukrajina.

"Viem, že sa Ukrajina veľmi dobre pripravuje. Pôjde o dlhodobejšiu ofenzívu. Nech sa stane čokoľvek, Ukrajina prinesie výsledky. My ako Európania musíme ukázať podporu Ukrajine a to, že (táto podpora) bude pokračovať," povedal Macron. 

Kyjev sa v súvislosti s očakávanou protiofenzívou nechal počuť, že chce obnoviť svoje územie v rozsahu hraníc z roku 1991, teda vrátane polostrova Krymu. Ten Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo už v roku 2014.

Ruské pokusy o podmanenie Európy označil Macron za neprijateľné a úplne nereálne. "Musíme zaistiť, aby v budúcnosti už nedošlo k eskalácii. Tým zaistíme stabilitu," povedal. Uviedol, že Európa v minulosti výrazne zvyšovala svoju závislosť na Rusku napríklad v oblasti dodávok surovín.

Francúzsky prezident sa vyslovil proti uvaleniu sankcií na Bielorusko, ktoré poskytlo Rusku na útok proti Ukrajine svoje územie. "Bolo by chybou, ak by sme vyostrovali konflikt s Bieloruskom. Bielorusko nenasadzuje svojich vojakov a kapacity na Ukrajine," myslí si. Macron sa tiež vyslovil za posilnenie pozície a väčšiu autonómiu Európy v oblasti energií, technológií a vojenských spôsobilostí. Podľa neho Európa sa nemôže v oblasti stability a bezpečnosti plne spoliehať na Spojené štáty, hoci cieľom nemá byť náhrada NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok