Vučič odstúpil z čela vládnej strany. Demonštranti žiadajú, aby sa vzdal aj prezidentského kresla

ta3 tasr čtk
27.5.2023 16:44

Srbský prezident Aleksandar Vučič v sobotu odstúpil z funkcie predsedu Srbskej pokrokovej strany (SNS). Na Vučičov návrh ho vystrieda Miloš Vučevič, ktorý je aj ministrom obrany, informovala agentúra AP.

Sympatizantov neopúšta

Vučič svoj zámer avizoval už na piatkovom zhromaždení v Belehrade pred desiatkami tisíc svojich priaznivcov. SNS viedol od roku 2012, keď sa jeho predchodca na tomto poste Tomislav Nikolič stal srbským prezidentom. Vučič bol za hlavu štátu zvolený v roku 2017, ale predsedom SNS zostal.

Vučič v minulosti často čelil kritike za to, že zostáva lídrom strany a zároveň zastáva funkciu prezidenta. Pred svojimi sympatizantmi zhromaždenými v piatok v Belehrade povedal, že zostane členom SNS, "kým bude žiť". Ubezpečil: "Nikam od vás neodídem".

Jeho rozhodnutie odstúpiť z čela SNS podľa AP súvisí s jeho plánmi na vytvorenie nového hnutia, ktoré bude zahŕňať ďalšie strany, odborníkov a významné osobnosti. Analytici tvrdia, že Vučič chce po viac ako desaťročí pri moci a rastúcom tlaku verejnosti "preskupiť sily". Kritici obviňujú Vučiča i jeho stranu, že počas 11 rokov pri moci rozdúchavali v srbskej spoločnosti rozpory a obmedzovali demokratické slobody. Vučič to popiera.

Kritici nie sú ticho

Tisíce ľudí v sobotu večer znovu protestovali v centre Belehradu proti násiliu v súvislosti s dvoma hromadnými streľbami s 18 mŕtvymi, ktoré na začiatku mája otriasli Srbskom. Podľa agentúry APA išlo už o štvrtú demonštráciu proti násiliu. Desaťtisíce demonštrantov podľa srbského vysielania BBC požadovali Vučičovo odstúpenie.

Napriek dažďu zaplnili desaťtisíce ľudí centrálne ulice Belehradu. Najprv mnohí zanechali pred sídlom parlamentu kvety na pamiatku obetí masových vrážd a potom davy ľudí vytvorili kruh okolo budovy srbského rozhlasu a televízie RTS a skandovali "Demisia, demisia!" a "Vučiči, odíď!", informuje BBC. Pripomenula tiež, že medzi požiadavkami demonštrantov a opozičných strán sú tiež výmena členov regulačného orgánu pre elektronické médiá a odobratie vysielacích frekvencií televíziám, ktoré propagujú násilie.

Vučić v piatok ponúkol opozícii dialóg, ale reakcia bola skôr zdržanlivá, uviedla APA. Opozičné strany žiadajú od vládneho tábora, aby najprv splnil požiadavky vyjadrené na predchádzajúcich protestoch. Ide o odstúpenie ministra vnútra a šéfa tajnej služby a tiež o ukončenie vysielania dvoch provládnych televízií, ktoré podľa opozície šíria nenávisť a povzbudzujú násilie. Vučić neprejavil ochotu tieto požiadavky splniť.

Opozícia a ochrancovia ľudských práv dlhodobo obviňujú Vučiča a jeho stranu z autokratických sklonov, potláčania slobody médií, násilia na politických oponentoch, korupcie a väzieb na organizovaný zločin. Vučić a jeho spojenci obvinenia odmietajú, pripomenula agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok