Ukrajina našla pochopenie u väčšiny sveta, vyhlásil Zelenskyj. Posledné dni intenzívne rokoval

ta3 čtk
21.5.2023 23:55

Ukrajina našla vo všetkých dôležitých bodoch pochopenie u väčšiny sveta, povedal vo svojom pravidelnom večernom prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V uplynulých dvoch dňoch rokoval s radom svetových lídrov vrátane amerického prezidenta Joea Bidena alebo indického premiéra Naréndry Módího na summite skupiny G7 v Hirošime. V piatok sa okrem toho zúčastnil summitu Ligy arabských štátov (LAS) v Saudskej Arábii.

Ukrajina našla pochopenie u väčšiny sveta, vyhlásil Zelenskyj. Posledné dni intenzívne rokoval
TASR/AP

Svet počúva

Zelenskyj poukázal, že rokovania skupiny G7 v Hirošime sa zúčastnili aj zástupcovia krajín takzvaného globálneho Juhu, ktorý zatiaľ Ukrajinu brániacu sa ruskej agresii nepodporuje. Stretnutie s lídrami niektorých týchto krajín i ďalšími svetovými predstaviteľmi ale Zelenskému dáva v tomto ohľade nádej na zmenu, vyznieva z jeho prejavu.

"Svet počúva náš postoj. Ochrana a bezpečnostné záruky, vrátenie všetkého nášho územia, všetkých našich ľudí, spravodlivosť, uskutočnenie nášho mierového vzorca. Ohľadom všetkých bodov dôležitých pre Ukrajinu existuje vzájomné pochopenie s väčšinou sveta," vyhlásil Zelenskyj vo videozázname, ktorý ho zachytáva s trochu vyčerpaným výrazom na palube lietadla.

"Stretnutie s lídrom Indonézie bolo obsiahle, stretnutie s prezidentom Južnej Kórey - je potenciál pevných vzťahov... Pohovoril som s lídrami Vietnamu a Austrálie. Oddelene a do podrobností sme hovorili s premiérom Japonska - budeme posilňovať spoluprácu," vymenoval Zelenskyj.

Hovoril s mnohými

S Bidenom Zelenskyj v Hirošime rokoval o ďalšej americkej vojenskej pomoci a tiež o dodávkach stíhačiek F-16 ukrajinskému letectvu. Popri rozhovoroch s vyššie spomínanými lídrami ukrajinský prezident absolvoval rokovania aj so zástupcami Kanady, Nemecka, Francúzska, Británie, Talianska a s predstaviteľmi Európskej únie. So Zelenským sa naopak kvôli údajne nabitému programu počas summitu nestretol prezident Brazílie Luiz Inácio Lula da Silva, ktorého krajina zastáva k podpore Ukrajiny zdržanlivý postoj.

Vrelého prijatia sa Zelenskému dostalo aj na piatkovom rokovaní Ligy arabských štátov, na ktoré nečakane priletel. Podľa televízie Al-Arabíja bola účasť Zelenského ako čestného hosťa summitu súčasťou snahy Rijádu sprostredkovať mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok