Chceli byť najlepšími, skončili najneobľúbenejší. Aká bola Hegerova vláda očami politológov?

Premárnená šanca, chaos, postupný úpadok. Aj takto si podľa politológov bude verejnosť pamätať vládu Eduarda Hegera, ktorá od takmer ústavnej podpory v parlamente prešla do totálneho rozkladu. Premiér, podobne ako kedysi Iveta Radičová, narazil na fakt, že "len slušnosť" nestačí a potrebuje aj politickú silu. Čo pozitívne Hegerova vláda priniesla, a čo po sebe zanechá, odpovedala trojica politológov - Darina Malová, Jozef Lenč a Branislav Dolný.

Hegerova vláda očami politológov
TASR/Jaroslav Novák

Jozef Lenč
Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave

Eduard Heger pôsobil vo funkcii premiéra viac ako dva roky. Ako sa bude o jeho vláde písať v učebniciach dejepisu? Ktoré udalosti sa s ňou budú navždy spájať?

Ako o premárnenej šanci. Ako vláde, ktorá chcela byť najlepšou v dejinách a skončila ako najneobľúbenejšia v dejinách. Rozhodne to budú tri trápne konce vlád - po akcii Sputnik (marec 2021), po vytrhnutí demisie Matovičom z rúk pracovníka kancelárie prezidentky (december 2022) a po prosíkaní dočasne povereného premiéra Hegera v televíznom vystúpení, v ktorom žiadal prezidentku, aby mu nebrala poverenie byť premiérom (máj 2023). Udalosťami, ktoré determinovali vládu Eduarda Hegera, boli krízy, chaos a trápnosť.

Aké pozitíva priniesla vláda Eduarda Hegera?

Udržala naše zahranično-politické ukotvenie, ktoré na konci výkonu funkcie premiéra spochybňoval Igor Matovič. Ukázala spojencom, že je možné sa na nás v krízach spoľahnúť. Dokázala, napriek krízam, chaosu a trápnosti pripraviť plán obnovy a odolnosti a dokonca časť z neho aj pretaviť do konkrétnych politík.

Odchádzajúci premiér sa minulý týždeň ospravedlnil verejnosti za chyby. Vo funkcii sa celkovo prezentoval ako nekonfliktný politik. Uškodila mu táto vlastnosť? Sypal si niektorý z doterajších predsedov vlád takto popol na hlavu?

Ex-post sa niektorý z bývalých premiérov posťažoval, že robil chyby - veď aj Vladimír Mečiar vo svojom pamätnom lúčení sa v televízii spomenul, že chyboval. O chybách hovoril aj Mikuláš Dzurinda a aj Robert Fico raz priznal, že neurobil dobré rozhodnutie, v každom prípade to nebolo v čase, keď sa snažili udržať si moc, o ktorú kvôli svojim chybám v tom čase prišli. Eduard Heger sa priznal, že spôsobil chaos a žiadal pani prezidentku, aby mu dala šancu s tým chaosom niečo robiť. Hoc dovtedy s ním nič nerobil. To, ako robil politiku, mu jednoznačne uškodilo a tiež to, ako nedôstojne prosil, aby mu nebrali funkciu premiéra.

V akom stave podľa vás odovzdá Eduard Heger Slovensko úradníckej vláde?

V stave vysokej nedôvery verejnosti v inštitút Vlády Slovenskej republiky. V stave rozpracovaných, no nedokončených dôležitých súčastí plánu obnovy. V stave extrémnej polarizácie, ku ktorej prispel (a stále prispieva) aj Eduard Heger.

Stabilizuje podľa vás úradnícka vláda krajinu?

Šanca existuje vždy. Na rozdiel od Hegerovej vlády má k tomu osobnostné predpoklady a šancu, keďže nebude zaťažená politickými konfliktami jej predchodkyne. Samozrejme, bude to mať veľmi ťažké, keďže dvaja spojenci v rozvracaní demokracie (Robert Fico a Igor Matovič) urobia všetko pre to, aby sa jej to nepodarilo.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok