V strede a na juhu Izraela sa opäť rozozvučali sirény. Izraelčania aktivovali Železnú kupolu

ta3/Petra Vörösová
11.5.2023 12:13

V stredu popoludní zazneli sirény aj nad hlavami obyvateľov Tel Avivu, Holonu či Ramat Ganu. Izraelčania museli opäť aktivovať obranný mechanizmus Iron Dome – tzv. železnú kupolu nad územím svojho štátu. Pri jednom z náletov zomrel šéf raketového programu palestínskej radikálnej skupiny Islamský džihád. Izrael sa zameral na miesto, odkiaľ táto teroristická skupina odpaľuje rakety na ich územie.

Vyše 500 rakiet a mínometných striel s cieľom zasiahnuť územie štátu Izrael vypálili palestínski teroristi za posledné dni. Približne jedna pätina cez hranice pásma Gazy ani neprešla. Takmer 400 striel však na územie Izraela dopadlo. Pre denník Times of Israel to oznámili predstavitelia izraelskej armády.

Ako pre denník Yedioth Achronot uviedol americký veľvyslanec v Izraeli Thomas Nides, americká strana je „znepokojená nad pokračovaním vypálených rakiet“ a zároveň stojí za základným právom Izraela brániť sa proti agresii teroristom v pásme Gazy. Medzi Palestínskym islamským džihádom a Izraelom sa už v Káhire rozbehli mierové procesy.

Podľa periodika The Jerusalem Post školy v južnom Izraeli zostanú dnes aj zajtra zatvorené. Oznámilo to v stredu popoludní velenie domáceho frontu IDF (Israeli Defense Forces) v pokračovaní série obmedzení zavedených v dôsledku vojenskej operácie Štít a šíp (pozn. red. v angličtine Operation Shield and Arrow), ktorá vypukla v utorok.

Veliteľstvo izraelského domáceho frontu nariadilo obyvateľom komunít v južnom Izraeli, aby sa zdržiavali prevažne v blízkosti prístreškov. Zároveň zakázalo zhromaždenia na otvorených priestranstvách pre viac ako desať ľudí a zhromaždenia pre viac ako sto ľudí v uzavretých budovách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok