EÚ sa nesmie nechať znepokojiť Putinovou demonštráciou sily, povedal Scholz

ta3 čtk
9.5.2023 13:04

Nemecký kancelár Olaf Scholz dnes v Európskom parlamente (EP) v Štrasburgu vyzval na užšiu spoluprácu členských štátov a rýchlym spoločným nákupom munície pre Ukrajinu, ktorá sa bráni "brutálnej ruskej invázii". Napadnutej krajine sľúbil ďalšiu podporu. Dnešnú vojenskú prehliadku v Moskve Scholz považuje za demonštráciu moci, ktorou sa Európa nesmie nechať znepokojiť.

EÚ sa nesmie nechať znepokojiť Putinovou demonštráciou sily, povedal Scholz
FOTO TASR/AP

Scholz v parlamente prehovoril pri príležitosti Dňa Európy, hovoril tiež o význame partnerstva s Afrikou alebo historických základoch EÚ. "Prosperujúca, demokratická, európska Ukrajina je najjasnejším odmietnutím Putinovej imperiálnej, revizionistickej politiky na našom kontinente, ktorá je v rozpore s medzinárodným právom," povedal Scholz.

Scholz tiež vyzval na pokrok v prístupových rokovaniach so západným Balkánom, ktoré už trvajú 20 rokov. Snahu je podľa neho potrebné odmeniť, inak kandidáti stratia motiváciu. Kancelár dodal, že je potrebné normalizovať vzťahy medzi Srbskom a Kosovom.

"Vojna medzi našimi národmi sa stala nemysliteľnou - vďaka Európskej únii a k šťastiu nás všetkých," povedal Scholz po úvode venovanom deklarácii z 9. mája 1950 o vytvorení Európskeho spoločenstva uhlia a ocele (ESUO), predchodcu dnešnej EÚ.

Európa nesmie uviaznuť v minulosti a veriť vo svoju svetovú moc, ale musí sa zamerať na budúcnosť, byť otvorená a pracovať s ďalšími časťami sveta ako s rovnými partnermi, povedal Scholz. Kladol dôraz aj na kompromisy, liberálnu demokraciu a nutnosť diskusie.

Kancelárovmu prejavu predchádzala krátka reč predsedníčky EP Roberty Metsolaovej, ktorá Nemecku poďakovala za spoľahlivosť, podporu Ukrajiny, budovanie novej bezpečnostnej architektúry EÚ alebo presadzovanie ľudských práv.

"EÚ je bezprecedentný projekt zmierenia, spája národy bez toho, aby sa ich snažila urobiť rovnakými," povedala Metsolaová. Únia nie je dokonalá, ale je unikátna, dodala maltská politička.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok