Inšpektori v Turecku za dva dni neskontrolovali žiadnu loď s ukrajinským obilím

ta3 čtk
9.5.2023 07:14

Medzinárodní inšpektori v nedeľu ani v pondelok neskontrolovali žiadnu loď, ktorá vyváža ukrajinské poľnohospodárske produkty cez Čierne more, uviedla podľa agentúry Reuters OSN. Takzvaná obilná dohoda vyprší 18. mája, pokiaľ sa Rusko a Ukrajina nedohodnú na jej predĺžení.

Kontroly lodí smerujúcich na Ukrajinu a od jej brehov sa uskutočňujú v tureckých vodách a má ich na starosti tím zložený zo zástupcov Ruska, Ukrajiny, Turecka a OSN. Už v minulosti jeho prácu sprevádzali spory medzi Moskvou a Kyjevom, kvôli ktorým boli kontroly na kratšie časové obdobie pozastavené.

Dôvod terajšieho prerušenia kontrol OSN neoznámila. Uviedla ale, že úzko spolupracuje so všetkými stranami na ich obnovení. Za normálnych okolností fungujú kontroly tak, že Kyjev dopredu predloží zoznam plavidiel, ktoré je potrebné prioritne skontrolovať, a ostatné strany s tým potom vyjadria súhlas. Na plavbu k ukrajinským prístavom teraz podľa Kyjeva čaká 62 lodí. Ďalších 26 už naložených plavidiel, s kontrolou ktorých už všetky strany súhlasili, teraz čaká v tureckých vodách.

Dohodu umožňujúcu vývoz miliónov ton obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov, ktorú sprostredkovali OSN a Turecko, vlani v júli podpísali obe znepriatelené strany. Tento rok v marci sa podarilo dojednať jej predĺženie - Ukrajina tvrdila, že o 120 dní, Rusko si stálo za tým, že len o 60, a teda do 18. mája.

Dohoda od júla umožnila vývoz takmer 30 miliónov ton potravín z ukrajinských prístavov, ktoré predtým vojna vyvolaná Ruskom uzavrela. Podľa OSN to prispelo k zníženiu svetových cien potravín a pomohlo predovšetkým mnohým rozvojovým krajinám. Práve do nich značná časť ukrajinského obilia smeruje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok