Top udalosti týždňa: Úradnícka vláda, streľby v Srbsku, korunovácia, pesticíd v obilí a Slovák v Rusku

ta3 TASR ČTK
7.5.2023 19:07

Slovensko čaká úradnícka vláda. Srbskom otriasli dve masové streľby. Aj tretia vzorka odobratá z ukrajinského obilia v Mlyne v Kolárove bola pozitívna na zakázaný pesticíd. V Londýne sa uskutočnila korunovácia panovníka. V Rusku vraj zadržali Slováka, ktorý v neoprénovom odeve nelegálne priplával do krajiny. Zhrnuli sme pre vás najdôležitejšie udalosti uplynulého týždňa.

Top udalosti týždňa: Úradnícka vláda, streľby v Srbsku, korunovácia, pesticíd v obilí a Slovák v Rusku
TASR/Jaroslav Novák

Úradnícka vláda

Eduard Heger v nedeľu požiadal prezidentku o zbavenie poverenia viesť vládu. Vyhlásil, že po zvážení politickej reality a toho, čo je najlepšie pre občanov, sa rozhodol, že "konfliktmi traumatizované Slovensko si nezaslúži, aby politická kríza pokračovala čo i len ďalší deň".  

Heger po rokovaní s prezidentkou uviedol, že hlava štátu prijala jeho žiadosť o zbavenie poverenia viesť vládu. Úvahy o skoršom termíne predčasných parlamentných volieb považuje za nezmysel. Septembrový termín volieb označil za "umenie možného", rozhodli o ňom podľa neho poslanci Národnej rady SR.

Prezidentka Zuzana Čaputová po rokovaní s odchádzajúcim premiérom Eduardom Hegerom a predsedom parlamentu Borisom Kollárom uviedla, že vymenovanie vlády odborníkov bolo logickým krokom. "Návrhy premiéra Hegera nemohli už nič na mojom rozhodnutí zmeniť," dodala. Tím nových ľudí je zostavený. Hlava štátu vymenuje úradnícku vládu po 15. máji. Predsedom vlády bude viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor. 

Vývoj vnútropolitickej situácie sme sledovali online:

Posily Demokratov

Strana Demokrati sa spája so vznikajúcou stranou Dobrý deň Slovensko. Demokratov posilnia zakladateľ strany Ján Šubák i ďalšie osobnosti strany Jozef Sýkora, Martin Javorček a Karol Achimský.  

Podnikateľ a zakladateľ strany Dobrý deň Slovensko uviedol, že stranu sa rozhodol založiť po vražde na Zámockej ulici v Bratislave. "Slovensko si počas svojej pomerne krátkej histórie prešlo lepšími i horšími obdobiami, no v zlomových chvíľach sa obyvatelia tejto krajiny dokázali vždy správne rozhodnúť a boli vždy jednotní," povedal Šubák. Ako dodal, miera polarizácie a populizmu však v ostatnom období v spoločnosti prekročila všetky medze.

Spojenie so stranou Dobrý deň Slovensko oznámili podľa Hegera symbolicky v deň výročia vstupu Slovenska do Európskej únie. "Spájanie síl prospieva Slovensku a prospieva aj Európe," uviedol Heger. Skonštatoval tiež, že okrem skúseností a odbornosti Šubák do strany priniesol aj reklamné plochy, ktoré pokryje vizuál Demokratov. Vyzval tiež na ďalšie spájanie s demokratickými politikmi či podnikateľmi.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok