Ukrajina obvinila Rusko z použitia zakázanej fosforovej munície v Bachmute

TA3 ČTK
6.5.2023 16:43

Ukrajinské ministerstvo obrany obvinilo Rusko z použitia fosforovej munície v obliehanom východoukrajinskom meste Bachmut. Na videu ukázalo mesto osvetlené bielo horiacimi plameňmi, nemožno z neho ale určiť, kedy a kde boli zábery zhotovené. Denník Ukrajinska pravda napísal, že môže ísť o iný druh zápalnej munície, ktorej použitie v mestách a ich okolí medzinárodné právo tiež zakazuje.

Ukrajina obvinila Rusko z použitia zakázanej fosforovej munície v Bachmute
Reprofoto/Twitter/Defense of Ukraine

Použitie delostreleckej munície s bielym fosforom je považované za vojnový zločin. Vytvára rýchlo sa šíriace požiare, ktoré sa dajú ťažko uhasiť. "Nedostatok delostreleckých granátov, ale viac ako dosť fosforu," napísalo na twitteri ukrajinské ministerstvo obrany. Príspevok doplnilo o video horiaceho mesta, neuviedlo však, kedy malo k útoku dôjsť.

Ukrajinska pravda citovala vojenských predstaviteľov, podľa ktorých "nepriateľ použil fosforovú a zápalnú muníciu v Bachmute v snahe vymazať mesto z povrchu zemského". Tieto obvinenia nemožno nezávisle overiť.

Rusko obvinenie nekomentovalo. Kyjev Moskvu, ktorá vlani vo februári vydala pokyn na začatie invázie na Ukrajinu, z použitia fosforovej munície obvinil už skôr. Rusko to v predchádzajúcich prípadoch odmietlo.

Moskva sa snaží Bachmut dostať pod kontrolu už niekoľko mesiacov, aj napriek jeho pochybnej strategickej hodnote. Pri bojoch o mesto zahynuli tisíce ruských vojakov, píše ruskojazyčný server BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok