Bachmut už zrejme nie je pre Moskvu takou prioritou, píše ISW. Sústredí sa na ukrajinský protiútok

ta3 ČTK
6.5.2023 07:51

Ovládnutie východoukrajinského Bachmutu už zrejme nie je pre ruské ministerstvo obrany takou prioritou a sústredí sa teraz skôr na obranu proti očakávanému ukrajinskému protiútoku, píše vo svojej pravidelnej analýze americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Do potenciálne zložitej situácie to podľa neho stavia ruskú žoldniersku Vagnerovu skupinu, ktorá sa na mnohomesačných bojoch o Bachmut z veľkej časti podieľala.

Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin v posledných dňoch zverejnil niekoľko videí, v ktorých tvrdil, že jeho skupina k 10. máju od Bachmutu stiahne svoje jednotky do tylových táborov a pozície odovzdá ruskému ministerstvu obrany. Znovu v nich tiež kritizoval vedenie ruskej armády aj ministerstva obrany.

ISW si všíma Prigožinovo "hmatateľné zúfalstvo" aj "viditeľný hnev" v jeho posolstvách, ktoré podľa neho naznačujú, že ruské ministerstvo obrany "upozadilo Bachmut a presunulo operačnú pozornosť na bojisku inam spôsobom, ktorý môže vážne ohroziť schopnosť Vagnerovej skupiny účinne pôsobiť."

Zmene priorít podľa amerického inštitútu nasvedčuje aj to, že ruské sily až na veľmi obmedzené výnimky prestali s útočnými akciami na bojisku, čo pravdepodobne ukazuje na "prechod do obrany".

Za nejasné ISW považuje, či sa Prigožin skutočne chce z Bachmutu stiahnuť, alebo sa len svojimi vyhláseniami snaží zvýšiť tlak na ruské ministerstvo obrany, aby jeho skupine poskytovalo väčšiu pomoc, predovšetkým vo forme delostreleckých granátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok